Det har vært flere demonstrasjoner mot den omstridte medieloven. Dette bildet er fra 12. august.

Senatet i Polen avviser omstridt medielov

Stoppet av opposisjonen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Senatet i Polen har avvist en kontroversiell endring i landets medielov. Regjeringens lovforslag ble møtt med kritikk fra USA.

Opposisjonen har flertall i det polske senatet. Etter å ha blitt avvist der, går nå lovforslaget tilbake til underhuset, der det først ble vedtatt i forrige måned. Hvis det fortsatt får nok stemmer og blir vedtatt på nytt, havner det på president Andrzej Dudas bord for signering.

Men Duda, som tilhører det regjerende Lov- og rettferdighetspartiet, som står bak lovforslaget, har allerede sagt at han ikke kommer til å skrive under på det, og sannsynligheten for at forslaget blir lov i sin nåværende form, er derfor liten.

Lovforslaget vil hindre at selskap utenfor EØS har en kontrollerende aksjepost i polske medieselskaper. I praksis betyr det at amerikanske Discovery må selge sin majoritetsandel i TVN, som er et av Polens største private TV-nettverk og som har hatt en kritisk nyhetsdekning av regjeringen.

Lovforslaget blir av enkelte sett på som et være eller ikke være for uavhengige medier i Polen.

USA har sterkt kritisert lovforslaget og advart om at det kan få følger for utenlandsinvesteringer i Polen. Utenriksminister Antony Blinken sa nylig at USA var dypt bekymret. Han ba Polens regjering om å vise at den er forpliktet til å ivareta demokratiske verdier og pressens frihet.

Powered by Labrador CMS