Ungarns statsminister Victor Orbán er å finne på en fersk liste over ledere som grovt undertrykker pressefriheten. Her avbilder med statsminister Angela Merkel.

Statsminister Orbán på RSFs liste over «rovdyr»

RSF: – Har systematisk og effektivt undergravd medienes frihet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ungarns statsminister Vitctor Orbán har som første europeiske leder havnet på en uoffisiell liste over «rovdyr» – personer som slår hardt ned på pressen.

Det er organisasjonen Reportere uten grenser (RSF) som mandag publiserte en liste med 37 navn.

To kvinner er nye på listen: statsministeren i Bangladesh, Sheikh Hasina, og den administrative sjefen i Hongkong, Carrie Lam. Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, er også med for første gang.

– Begge kvinnene virker i en region i verden der det blir stadig vanligere at statsmakten begrenser journalister, sier RSFs leder i Sverige, Erik Halkjær, til TT.

Nesten halvparten av de i alt 37 personene på listen er nye, deriblant den saudiarabiske kronprinsen.

Reportere uten grenser holder et våkent øye med pressens arbeidsvilkår rundt om i verden. Det er fem år siden forrige gang RSF publiserte sin liste over verstinger.

– Orbán har systematisk og effektivt undergravd medienes frihet og uavhengighet siden han kom til makten i 2010. Han bruker et variert utvalg av brutale teknikker, heter det.

RSF sier at Orbáns framgangsmåte kan være subtil eller konfronterende, men alltid effektiv. Oligarker som støtter regjeringspartiet Fidesz, har sikret seg kontroll over 80 prosent av mediene i Ungarn.

Private medier utenfor deres eierskap blir utsatt for regelmessig diskriminering ved at de ikke får fri tilgang til informasjon og ved at ulike offentlige etater ikke kjøper annonseplass. De blir også anklaget for å spre «fake news» på statskontrollerte kanaler.

Nye på listen er også Brasils president Jair Bolsonaro og Nicaraguas Daniel Ortega.

Powered by Labrador CMS