Marianne Drivdal er ansvarlig redaktør og Gunnar Stavrum politisk redaktør i avisa KRS.

Identifisering

Lagmannsretten grep inn – KRS og Nettavisen navngir overgrepsdømt politiker

Omgjorde tingrettens pålegg om anonymisering.

Publisert

Da en lokalpolitiker i april ble dømt til ubetinget fengsel i fem år og 9 måneder for overgrep mot enslige asylsøkere han var verge for, het det i tingrettsdommen at den kun skulle omtales i offentligheten i anonymisert form. 

Dette anket kristiandsandsavisa KRS, med bistand fra redaktørforeningsrådgiver Arne Jensen, til Agder lagmannsrett, som omgjorde beslutningen. Det omtalte Nettavisen fredag, få minutter etter at KRS hadde navngitt mannen i en artikkel.

Amedia-avisene KRS og Nettavisen identifiserer lokalpolitikeren med navn og bilde. Avisene opplyser også om den andre dømtes relasjon til lokalpolitikeren, men navngir ikke denne mannen.

Det er Gunnar Stavrum, ansvarlig redaktør i Nettavisen og politisk redaktør i KRS, som har byline på artiklene.

Det er mannens mange tillitsverv som gjør at KRS går ut med navn, skriver ansvarlig redaktør Marianne Drivdal i en kommentar: 

– Han var oppnevnt som verge for unge asylsøkere, han jobbet som lærer, og han var også en profilert politiker – og leder av oppvekstkomiteen – da overgrepene fant sted.

Arne Jensen sier til Nettavisen at han mener lagmannsretten har gitt en viktig kjennelse, fordi den argumenterer og forklarer presist og pedagogisk hvorfor det skal mye til å pålegge pressen anonymisering av domfelte.

– Vi gjør jo ofte dette av presseetiske hensyn, men domstolene bør være veldig forsiktige med det, slik lagmannsretten argumenterer for her, sier Jensen til Nettavisen.

Mannen benekter å ha hatt seksuell omgang med de fornærmede i saken. Overgrepsdommen er anket, og dermed ikke rettskraftig.Powered by Labrador CMS