Aviser møter seg selv litt i døra når de oppfordrer folk til å tipse og sende inn bilder, mener Fredriksstad Blad-redaktør René Svendsen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ber leserne hjelpe før de tar bilder

Fredriksstad Blad med oppfordring til tipsere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Når vi oppfordrer folk til å tipse oss og sende bilder, så møter vi oss selv litt i døra og må innse at vi kanskje er med på å skape problemet, sier sjefredaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen, til NRK Østfold.

Personskadeforbundet gikk i forrige uke ut og ba publikum slutte å ta bilder på ulykkessteder og ba også pressen gå i seg selv for å stoppe deling av bildene.

– Nå må alle vurdere sitt ansvar for å snu denne trenden. Det kan ikke fortsette slik. Da vil liv gå tapt for at folk ikke hjelper, men heller er opptatt av å fotografere og publisere, sa assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet, Per Oretorp, til NRK.

Fredriksstad Blad-redaktøren er enig i at mediene må ta sin del av ansvaret, og nå har avisen tatt grep. Blant annet i hvordan den henvender seg til publikum på nettsiden. I den nye tips oss-stripen på nettsiden, står det nå «Bistå skadde først - tips oss etterpå». I tillegg er det lagt inn en lenke til informasjon om hvordan man gir førstehjelp.

– Jeg tror ikke pressen ene og alene har skyld i det, men jeg tror at vi må ta vår del av ansvaret for at det eventuelt har blitt et større problem. sier Svendsen til NRK.

Han sier videre: – Jeg har delt denne beslutningen internt i Amedia og det er en del aviser som sier at de ønsker å gjøre det samme. Det øker jo muligheten for at det vil ha en effekt.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund synes ifølge NRK at beslutningen er flott. Hun sier videre at mediene er avhengige av tips, men at det ikke må føre til at publikum velger å fotografere i stedet for å hjelpe.

Les også saken på NRK Østfold

Powered by Labrador CMS