NJ-leder Dag Idar Tryggestad kommenterer fredagens statsbudsjett.
NJ-leder Dag Idar Tryggestad kommenterer fredagens statsbudsjett.

– Lite å hente for mediene i dette statsbudsjettet

Ingen hurrastemning hos pressetoppene.

Publisert Sist oppdatert

Fredag morgen har regjeringen publisert sitt forslag til statsbudsjett, og en rekke pressestemmer og -organisasjoner biter seg umiddelbart merke i en stor skuffelse.

Fjerningen av momsfritaket for nyheter formidlet via lyd og bilde reverseres ikke, noe som rammer særlig den kommersielle allmennkringkasteren TV 2 hardt.

– Prinsippløst og alvorlig. Vi frykter at dette i verste fall vil sette innovasjon og utvikling på vent, sier leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, i en uttalelse om statsbudsjettet.

Svært skuffende, mener generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

– Dersom forslaget blir stående, vil det få store konsekvenser for medienes mulighet til å tilpasse sitt innhold til yngre aldersgrupper. Særlig rammes TV 2 som fortsatt står uten momsfritak på sin nyhetsjournalistikk. Men dette rammer avisene også, skriver Nybø til Journalisten.

Mediestøtten: – Hvileskjær

Den generelle mediestøtten øker med 18 millioner kroner, til 490 millioner. Produksjonstilskuddet, den såkalte pressestøtten, foreslås økt til 424 millioner.

Dette betyr kun en pris- og lønnsjustering i tråd med de 4-årige styringssignalene som ble vedtatt av Stortinget i fjor, konkluderer Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

– Det er tøffere økonomiske tider nå og forutsigbarhet er avgjørende. Dessverre blir mediestøtten i år et hvileskjær, hvor det samlede beløpet i praksis står stille, mens uforutsigbarheten øker for mange av mediene i ordningen. En rettighetsfestet ordning hadde gitt nødvendig forutsigbarhet og trygghet i urolige tider, uttaler foreningens administrerende direktør, Randi Øgrey.

– Selv om den generelle mediestøtten justeres for prisvekst, er det langt mellom de gode nyhetene for mediefeltet i dette statsbudsjettet. Det håper vi at et flertall på Stortinget vil sikre, uttaler NJ-leder Tryggestad.

Styreleder Øystein Øygarden og generalsekretær Tomas Bruvik i Landslaget for lokalaviser (LLA) kommenterer forslaget til statsbudsjett slik:

– Med relativt høg lånerente og prisvekst, er det mange som opplever nokså tronge tider no. Dette byrjer å gå utover lokalavisenes opplag og annonseinntekter. Slik blir det vanskelegare å finansiere journalistikken. LLA vil derfor arbeide vidare med å gi lokalavisene eit større og nødvendig løft i åra framover.

Glad for domstol-prosjekt

NJ-lederen peker samtidig på én god nyhet:

Regjeringens øremerking av 15 millioner kroner til digitalisering av domstolene, et prosjekt NJ har ivret for.

– Dette er viktig for å sikre at flere medier, spesielt de mindre, i større grad får anledning til å følge rettssaker. Det er bra både for rettssikkerheten, publikum og mediemangfoldet, sier Tryggestad.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS