Regjeringens forslag skaper stor usikkerhet for avisene, mener MBL.

TV 2 får ikke tilbake momsfritak

– Har store konsekvenser for TV 2s evne til å tilby journalistikk, mener MBL. 

Publisert Sist oppdatert

I forslag til statsbudsjett er det ingen reversering av momskuttet fra i fjor.  Det faller ikke i god jord hos Mediebedriftenes landsforening (MBL). 

Forslaget innebærer at TV 2 ikke får tilbake momsfritaket for sitt nyhetsinnhold, noe som har store konsekvenser for TV 2s evne til å tilby journalistikk for brukerne, skriver MBL i en pressemelding. 

Tap på 150 millioner

Selve fjerningen av momsfritaket gir TV 2 et årlig inntektstap på over 150 millioner kroner.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 ble momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester foreslått avviklet. Regjeringen begrunnet dette med at målet var å hindre at TV-kanalpakker og strømmetjenester kunne selges med redusert moms.

Siden har regjeringen fulgt opp et anmodningsvedtak fra Stortinget, om at aviser kan ha en høyere andel lyd og levende bilder, og fortsatt omsettes uten moms.  Selv om det i statsbudsjettet foreslås en justering, løses ikke det grunnleggende problemet, mener MBL. 

– Regjeringen har ikke lyttet til en samlet mediebransje og løst momsproblemet de selv skapte i fjor. Momsfritaket må være plattformnøytralt. Blir ikke forslaget forbedret vil norske nyhetsmedier være dårligere rustet i kampen mot de globale teknologigantene og det blir mer krevende å sikre medienes samfunnsrolle fremover , sier administrerende direktør i MBL, Randi Øgrey

– Momstabbe

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, skriver til Journalisten at dersom forslaget blir stående, vil det få store konsekvenser for medienes mulighet til å tilpasse innhold til yngre aldersgrupper. 

– Det er svært skuffende at regjeringen ikke har lyttet til mediebransjen og ryddet opp i moms-tabben i fjorårets statsbudsjett. Den ordningen regjeringen vil innføre fra nyttår, med begrenset mulighet for lyd og levende bilder i elektroniske aviser, er prinsipielt problematisk og griper inn i redaktørens frihet. Etter tydelige signaler i høringsrunden, er det skuffende at ikke Finansdepartementet viser større forståelse for argumentene fra mediebransjen, skriver hun

Det er særlig TV 2 som rammes, fordi de fortsatt står uten momsfritak på sin nyhetsjournalistikk, skriver Kjelling Nybø.  Men dette rammer avisene også: 

–  Det er dypt bekymringsfullt at ikke regjeringen ser viktigheten av å beholde prinsippet om avgiftsfritak på det frie ord.

Redaktørforeninger håper nå at Stortinget, og særlig regjeringens budsjettpartner SV bidrar til en bedre løsning som gjør mediene bedre i stand til å møte de store utfordringene de står overfor framover, ikke minst når det gjelder konkurransen med de globale teknologiselskapene.

Powered by Labrador CMS