Det er mest sannsynlig at utenlandske aktører kjøper Telenors eierandel, tror medieanalytiker Henrik Schultz i Sparebank 1 Markets. Illustrasjonsfoto: Glenn Slydal Johansen

Tror Telenor venter med å selge

Medieanalytiker tror Telenor vil synliggjøre de nye verdiene i A-pressen før de selger seg ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i dag skrev Journalisten.no at medieanalytiker Henrik Schultz i Sparebank 1 Markets tror A-pressen øker aksjeverdien med 1,5 milliarder kroner de neste årene som følge av Edda-kjøpet og salget av TV 2. 

Telenor er dominerende eier i mediekonsernet med 44 prosent. LO har 36, Fritt Ord har nesten tre prosent, og ulike fagforbund eier ni prosent.

Telenor har varslet at de ønsker å selge seg ut lokalaviskonsernet. Men Schultz tror Telenor vil vente med salget for å synliggjøre de nye verdiene i «nye» A-pressen først.

– Et eventuelt kjøp av Telenors post ligger nok godt fram i tid. Telenor vil nok vente og avklare oppkjøpet av Edda Media og vise fram de enorme besparelsene først, sier Schultz.

Utenlandske kjøpere

Medieanalytikeren trekker opp tre muligheter for Telenor til å kvitte seg med sin eierandel i lokalaviskonsernet.

– Det mest opplagte er utenlandske eiere. Finske Sanoma har tidligere vært inne som eier i A-pressen. I Sverige er Stampen mest opplagt fordi de har vist interesse for Norge tidligere. Bonnier eller Nya Wermlands Tidningen kan også være aktuelle, sier Schultz.

Orkla kjøper neppe

I Norge ser Schultz for seg flere alternativer. Enten at en aktør kjøper hele posten, at Telenor selger posten til flere ulike aktører eller at A-pressen blir tatt på børs.

– Private finansieringsselskaper er en mulighet. Ved en børsnotering kan noe plasseres hos institusjoner. Ellers har Orkla vært inne i media før. De har finansielle muskler og bransjekompetanse og flere vil hevde at medier er merkevare. Men noen eiere vil rendyrke Orkla enda mer og et kjøp vil nok derfor møte motstand.

– Hva med Fritt Ord, som allerede har en eierandel i A-pressen?

– Jeg vil ikke avvise det, men det ville nok blitt litt av et løft for Fritt Ord. A-pressen kan bli et litt for stort system. Men som en del av en plasseringspross er det mulig.

Dagens eiere avgjørende

Medieanalytiker Atle Vereide i SEB Enskilda sier at det er mange aktører som har finansielle muskler til å kjøpe A-pressens post.

– Spørsmålet er hvor A-pressen passer inn. Det er vanskelig å spekulere i fordi det avhenger av to ting. Det første er prisen. Det andre er hva de andre eierne i A-pressen flagger av ambisjoner, sier Vereide.

– Med dagens eierstruktur i A-pressen vil en eventuell eier av Telenors post måtte være mer enn en medaksjonær, snarere en partner med LO og Fritt Ord. De må med andre ord «finne hverandre» på et annet plan enn det rent finansielle.

Medieanalytikeren ser også på børsnotering som en mulighet, men mener situasjonen krever at eventuelt nye tradisjonelle finansielle aksjonærer har klart for seg hvilken filosofi de eksisterende eierne har for selskapet.

– Spørsmålet om børs eller katedral  blir selvsagt viktig , sier Vereide, og legger til at han ikke tror Orkla er noen aktuell kjøper.

Powered by Labrador CMS