Redaktør i Vest-Telemark Blad, Øystein Øygarden, sier redaksjonen lærer masse nytt under valgdekningen i år.
Redaktør i Vest-Telemark Blad, Øystein Øygarden, sier redaksjonen lærer masse nytt under valgdekningen i år.

Valg 2023

Lokalavisa viser frem nesten 500 politikere: – Vi går «all in»

Vest-Telemark Blad har laget en interaktiv valgliste med alle kandidatene i seks kommuner. 

Publisert

Hos de seks kommunene i Vest-Telemark skal alle kandidater til lokalvalget kunne vise seg frem. 

Det er planen til Vest-Telemark Blad (VTP), som nå har laget interaktive valglister der man får presentert samtlige kandidater i de seks kommunene.

Tre spørsmål

Hver og en av de 479 lokalpolitikerne har fått tilsendt tre spørsmål, og oversikten blir publisert på VTBs nettsider. Det har innebåret en del purringer og mye jobb frem mot publisering, sier redaktør i VTB, Øystein Øygarden til Journalisten. 

–  De har fått spørsmål om sin hjertesak, om lokalpolitikkens største utfordring, og hvordan det bør løses, sier  Øygarden.

Fjerdekandidat for Arbeiderpartiet i Nissedal mener den lille kommunen er økonomisk sårbar.
Fjerdekandidat for Arbeiderpartiet i Nissedal mener den lille kommunen er økonomisk sårbar.

Under prosjektet har VTB fått hjelp av dataanalytiker Diana Guerrero ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og Universitetet i Bergen, og det er VTB-journalist Aslak Ringhus som har ledet arbeidet fra London. 

Foruten spørsmålene stilt, har det også blitt samlet inn tall de har laget journalistikk på, forteller Ringhus til Journalisten.

–  SUJO har hjulpet meg med datainnsamling og analyse av tallene, som alder, geografi og kjønn. Tanken bak dette er et ønske om å gi vest-telene det beste informasjonsgrunnlaget før kommunevalget, sier Ringhus.

Topptungt

Både nasjonale og lokale medier har en tendens til å bli topptunge under dekningen av valget, sier redaktør Øygarden. Han tror det er positivt at VTBs nye valgliste nå viser velgerne meningene, og fjesene, til kandidater man kanskje ikke vet så mye om.

Det er mye informasjon å hente ut fra Vest-Telemark Blads interaktive valglister.
Det er mye informasjon å hente ut fra Vest-Telemark Blads interaktive valglister.

–  Da får man vite hva den som er nummer 13 på lista for Kviteseid AP mener. Jeg tror at å vise frem det kan være et fint verktøy for de som ikke har bestemt seg ennå, sier han.

Det er første gangen VTB forsøker seg på et slikt prosjekt, og for første gang skal de kjøre en fem timers TV-sending valgkvelden. Det blir en en god del nybrotsarbeid for lokalavisa dette valget, sier Øygarden.

–  Det er moro å kunne utvide repertoaret. Vi topper alt med direkte valgsending på mandagen, så vi har gått litt «all in» i dette valget. Det er hektisk, moro, viktig og spennende.

Samtidig lærer redaksjonen seg masse nytt, sier Øygarden, som håper velgerne får brukt helga til å navigere de interaktive valglistene, og får se at lokalavisa er den viktigste kanalen for lokal politikk.

Powered by Labrador CMS