Illustrasjonsfoto: Birgit Dannenberg
Illustrasjonsfoto: Birgit Dannenberg

Stor medieinteresse for Lommedalen-saken

21 journalister vil benke seg på tilhørerplassene når moren til 13-åringen som døde av avmagring, skal forklare seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

21 journalister vil benke seg på tilhørerplassene når moren til 13-åringen som døde av avmagring, skal forklare seg.

Rettssaken starter mandag. Den går for Valdres tingrett, men retten settes i tinghuset på Gjøvik. Moren er tiltalt for grov mishandling.

Dette omtales som Lommedalen-saken fordi jenta og moren bodde i Lommedalen før de flyttet til ei hytte på Beitostølen i Valdres. I denne hytta ble 13-åringen funnet død nyttårsaften 2015.

Det er satt av fire uker til behandlingen av saken mot moren. De to første dagene er det hun som skal forklare seg.

Elleve medier

Mediedekningen av dødsfallet har vært omfattende, og interessen for saken mot moren er stor. Elleve medier er representert på tilhørerbenken.

Budstikka, lokalavisa for Asker og Bærum, har fått tre plasser til journalister inne i salen på Gjøvik. Det samme har NRK og TV 2 / tv2.no. Aftenposten, NTB, Oppland Arbeiderblad, Dagbladet og VG, Avisa Valdres og P4 får én plass hver, ifølge Norsk Presseforbund.

Brøt god preseskikk

Nylig kritiserte Pressens Faglige Utvalg (PFU) flere mediers dekning av saken. Til sammen ni medier var klaget inn for PFU for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.8, som omhandler omtale av barn.

LES OGSÅ: Sju av ni medier felt for brudd på god presseskikk for dekningen av mobbehistorien i Angelica-saken

Spørsmålet som ble diskutert på møtet i PFU sist tirsdag, var om mediene gikk for langt i å omtale barn som mobbere etter at Angelica Heggelund døde.

Utvalget mener TV 2, NTB, NRK, Dagsavisen og Dagbladet brøt god presseskikk. Aftenposten og Budstikka fikk kritikk, mens utvalget ikke finner grunn til kritikk av VG og lokalavisa Valdres.

LES OGSÅ: Budstikka brøt ikke god presseskikk da de fortalte «den andre historien» i Angelica-saken

Nekter straffskyld

Moren nekter straffskyld og mener tiltalen bygger på enkelthendelser som er tatt ut av sin sammenheng.

Obduksjonsrapporten viser at 13-åringen døde av avmagring. Hun veide 21 kilo og hadde en kroppsmasseindeks (BMI) så lav som 8,8.

– Det er dette som er så rart. Hadde hun virket svekket, hadde jeg reagert, men hun gjorde alle normale ting og virket normal. Jeg så det ikke, uttalte moren, Camilla Lem Heggelund, i et intervju med TV 2.

Tiltalen skildrer hvordan moren gjentatte ganger skal ha forsøkt å unndra seg helsehjelp og inngripen. Moren skal ikke ha benyttet seg av tilbud i barne- og ungdomspsykiatrien for datteren, selv om dette ble satt som en forutsetning da jenta ble utskrevet fra sykehus.

– Tatt ut av sammenheng

Moren skal også ha sendt datteren en SMS der hun ba henne ta på seg vekter og løse klær før barnevernet skulle veie henne.

Morens forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland, har kalt tiltalen «en kvalifisert skivebom».

– Den er fragmentert i formen. Enkelthendelser er tatt ut av sin sammenheng. Vi snakker om en mor som har jobbet mot skole, barnevern og helse gjennom mange år, sa han til NTB da tiltalen ble kjent.

Powered by Labrador CMS