– Vi har over tid jobbet for å synliggjøre at NTB er viktig for mediemangfoldet, sier NTB-sjef Mads Yngve Storvik. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stortinget åpner for at NTB får ansvar for å dekke redaksjonelle blindsoner

– Positiv overraskelse, sier NTB-sjef Mads Yngve Storvik.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag 29. mars la kulturminister Trine Skei Grande fram mediestøttemeldingen på landsmøtet til Landslaget for lokalaviser i Drammen.

Et punkt i meldingen som Grande trakk fram flere ganger fra talerstolen, var behovet for å gjøre noe med det hun omtalte som tematiske og geografiske blindsoner.

Med det mener hun områder som ikke dekkes av lokale redaksjoner eller som har mangelfull dekning.

Regjeringens forslag for å motvirke blindsonene, var blant annet å utvide NRK-plakaten med et punkt om at NRK skal ha et særlig ansvar for å dekke dette.

Mandag denne uken leverte familie- og kulturkomiteen mediestøttemeldingen til Stortinget. Komiteen støtter forslaget, men går et skritt videre.

NRK og NTB

I sin innstilling skriver komiteen at den merker seg at NRK får i oppdrag å styrke den journalistiske dekningen i geografiske blindsoner, før den legger til:

«I den sammenhengen vil det også være naturlig å trekke frem NTB som er viktig for å sikre mediemangfoldet i hele landet og gjennom mange av landets redaksjoner.»

– En positiv overraskelse, sier administrerende direktør og sjefredaktør i NTB, Mads Yngve Storvik.

– Vi har over tid jobbet for å synliggjøre at NTB er viktig for mediemangfoldet. Vi har cirka 170 kunder som bruker oss mer eller mindre hver dag.

Hva denne formuleringen kan bety i praksis, vil ikke Storvik spekulere i.

– Det står ikke at vi kommer til å få penger kastet etter oss, men vi ønsker å være med når finansiering av mediemangfoldet skal diskuteres.

NTB-sjefen peker på at TV 2 mottar inntil 135 millioner kroner i året for å opprettholde sin nyhetssatsing.

Storvik forteller at isolert sett taper NTB på de redaksjonelle tjenestene, men dette finansieres av lønnsomme tjenester som ligger på utsiden av samfunnsoppdraget.

– Den redaksjonelle bemanningen i NTB er redusert med 40 prosent. Vi er nå helt inne på beinet for å kunne opprettholde en døgnbemannet tjeneste.

– Naturlig å ta med

Høyres mediepolitiske talsperson og saksordfører for mediestøttemeldingen, Tage Pettersen, sier til Journalisten at det var naturlig for dem å ta NTB med.

Høyres Tage Pettersen utelukker ikke pressestøtte til NTB. Foto: Kristine Lindebø

– NTB er et aktør som mange mediehus benytter seg av, og de leverer tematisk og geografisk stoff som avisene ellers ikke ville ha laget.

Pettersen vil ikke love støtte til NTB, men han utelukker det heller ikke.

– Vi har i utgangspunktet sagt at vi ønsker at det planlagte Mediestøtterådet tar en gjennomgang av de ulike avis-kategoriene som mottar direkte pressestøtte, og vurderer en omlegging av støtten. Hvis man velger å tolke dette langt, kan NTB være en del av det.

Planlagt behandling av mediestøttemeldingen i Stortinget er førstkommende tirsdag.

Powered by Labrador CMS