Mannes fikk munnkurv
TV 2s nyhetsanker Siri Lill Mannes ville gjerne bli intervjuet om den politiske sensuren i Tsjetsjenia. Det fikk hun ikke lov til av Kagge Forlag, skriver Dagsavisen.
Kagge Forlag nekter journalist og Tsjetsjenia-ekspert Siri Lill Mannes å møte andre medier enn Dagbladets Magasinet, selv når saken gjelder ytringsfrihet og Tsjetsjenia. Med russisk mellomfag og en hovedfagsoppgave om Tsjetsjenia har Mannes tidligere jobbet både som tolk og utenriksreporter.
Ville bli intervjuet
I høst gir hun ut boka «Livvakt i helvete. Aleksandr og krigen i Tsjetsjenia». Under forrige ukes litteraturfestival i Stavanger ledet hun en debatt med den russiske Putin-kritikeren Anna Politkovskaja, som nå mener seg utestengt fra bokmessa i Frankfurt. I forlengelsen av denne debatten ønsket Dagsavisen å intervjue Siri Lill Mannes om forholdene i Tsjetsjenia, med særlig vekt på den politiske sensuren.
Mannes sa ja til Dagsavisens forespørsel, og foreslo selv tidspunkt og sted for intervjuet. Men etter at avtalen var inngått, satte Kagge Forlag ned foten, skriver Dagsavisen. De henviste til at forlaget allerede hadde inngått en eksklusiv avtale med Dagbladets Magasinet. Dermed nektet de Siri Lill Mannes å møte andre medier.
- Vanlig praksis
- Mener dere virkelig at Kagge Forlag skal nekte en Tsjetsjenia-ekspert å uttale seg om forholdene i Tsjetsjenia, spør Dagavisen markedssjef Ingunn S. Eriksen i Kagge Forlag.
- Ja, og dette er helt vanlig praksis i alle forlag. Vi har ingen interesse av at noen skriver om denne boken før midten av oktober, sier Eriksen og får full støtte fra forlagssjef Erling Kagge:
- Vi føler oss sikre på at både saken og boken er best tjent med at vi utgir boken slik vi planlegger, sier han.
Siri Lill Mannes selv beklager at hun likevel ikke kan la seg intervjue, mens syns ikke hun kan bryte avtalen med forlaget.
Presseforbundet reagerer
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier til Dagsavisen at han anser det som «svært uheldig» at forleggere pålegger sine forfattere munnkurv fram til lanseringsdatoen.
- Særlig forleggere bør være forsiktige med å inngå eksklusive avtaler. I andre sammenhenger snakker de høyt om ytringsfrihet, og da skal man være svært forsiktig med å binde sine forfattere på hender og føtter, mener Kokkvold.