Newsweeks medarbeider Simon Marks har brukt to år på å ettergå Somaly Mams beretning. Faksimile av forsiden 21. mai.

Medie-yndling tvunget til å trekke seg

Hun engasjerte mennesker, tv-verter og kjendiser med sin fortelling om misbruk i Kambodsjas bordeller. Til Newsweek satte kritisk søkelys på Somaly Mam. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kambodsjanske Somaly Mam besøkte Norge som taler på Oslo Freedom Forum i 2012 (video). Hun fikk store oppslag i Klassekampen og NRK og ble omtalt i VG og Politiforum for sin modige kamp mot sexindustrien. Og for sin sterke personlige historie, som inneholder en rekke selvmotsigelser og trolig rene usannheter.

Newsweek brakte 21. mai en bredt anlagt gransking av Somaly Mams stiftelse og biografi. Bladet forteller om hennes og det angivelige traffickingofferet Long Pros´ opptredener på Oprah og i PBS-dokumentaren Half the Sky. Onsdag meldte stiftelsen Mam trekker seg fra stiftelsen som bærer navnet hennes. Pros har fått sparken.

Mam hevder at hun har reddet tusener av jenter og kvinner fra sexhandelen. I selvbiografien fra 2005 forteller hun hvordan hun selv ble solgt som sexslave. Hun giftet seg med franske Pierre Legros og flyttet til Europa. I 1994 returnerte paret til Kambodsja der de startet stiftelsen AFESIP.

Simon Marks skriver i Newsweek at han har brukt to år på å ettergå opplysningene Mam har gitt om seg selv og andre frontfigurer for bevegelsen. Ved siden av å angripe lederens selvbiograi, konkluderer han med at beretningen om sexslaven Long Pros trolig er usann. En av kvinnene stiftelsen skal ha reddet, Meas Ratha, har senere innrømmet at fortellingen var usann og fortalt at Somaly Mam instruerte henne. 

New York Times’ stjernereporter Nicholas Kristof har bidratt sterkt til å gjøre Long Pros og Somaly Mam kjent i USA 

(Se intervju med Somaly Mam i NRK Urix her.)

Powered by Labrador CMS