Vil legge om dansk mediestøtte

Dansk utvalg vil fordele mediestøtte etter antall journalister, ikke opplag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Leder Henning Dyremose i det danske mediestøtteutvalget la i dag fram forslag om å fordele mediestøtten etter redaksjonelle medarbeidere i stedet for dagspresseopplaget. Siden 1. januar har utvalget utredet den danske mediestøttens framtid.

Produksjonsstøtte

Et samlet utvalg ønsker å flytte støtten fra et utgangspunkt i distribusjonskostnader til å bygge på egenprodusert redaksjonelt innhold.

Det åpner for at rene nettbaserte medier kan motta støtte.

Rapporten som nå går til behandling i det danske kulturdepartementet, drøfter tre alternative modeller for mediestøtte. En plattformspesifikk, en delvis plattformnøytral og en plattformnøytral støtteordning. Utvalget går inn for den delvis plattformnøytrale løsningen ut fra en begrunnelse om at den best både sikrer eksisterende og nye medier.

I denne modellen mottar radio, TV og ideelle blader støtte som før, mens trykte medier og nettmedier får støtte fra en plattformnøytral ordning.

Kriterier

For å få mediestøtte må et medium oppfylle visse adgangskriterier, som blant annet at de skal ha en «kritisk redaksjonell masse», krav til innhold som har et politisk og samfunnsmessig perspektiv, og at mediet skal ha en viss bredde i målgruppen.

I tildelingen av midler settes det også kriterier som blant annet  redaksjonell innsats i tråd med en instruks, et tak på hvor mange kroner et medium kan motta og en maksimal dekningsgrad på 35 prosent av redaksjonelle kostnader. For mediene som i dag får mediestøtte bidraget heller ikke øke mer enn 10 prosent fra dagens nivå.

Kriteriene er blant annet satt opp for at aviser som Politiken og Berlingske ikke skal kunne stikke av med alle pengene. Medier som ikke er uavhengig av politiske partier eller offentlige institusjoner får ingen støtte.

Nullmoms

Utvalget drøfter kort også muligheten for å endre momsreglene. Danmark har hatt nullmoms siden 1967, og utvalget foreslår å videreføre denne inntil videre.

De peker samtidig på at verdien av nullmomsen har falt med 300 millioner danske kroner de siste fem årene som følge av opplagsfall, og at verdien er ventet å fortsette å falle. Utvalget konkluderer med at konsekvenser av en endring av nullmomsen må utredes nærmere før den eventuelt kan gjøres om.

– Journalistene er vinnerne

Medieredaktør Jakob Elkjær i Politiken sier til danske Journalisten at taperne i forslaget er gratisaviser som metroXpress og 24timer, som i dag får 38 millioner danske kroner i mediestøtte. Vinnerne er journalistene, ifølge Elkjær.

– Journalistene har vunnet en vesentlig seier, sier Elkjær til Journalisten.

Bred støtte

Dyremose-utvalget har vært bredt sammensatt med representanter fra Dansk Journalistforbund, Danmarks Radio (DR), TV 2, Danske Dagblades Forening og Foreningen af Danske Interaktive Medier. At et samlet utvalg legger fram rapporten, gir signal om hva bransjen selv ønsker.

Powered by Labrador CMS