Frank Aarebrot i kjent stil på APFs landsmøte tirsdag. Foto: Bjørn Åge Mossin

3 av 10 redaktører og journalister tror det forekommer falske nyheter i Norge

– En ganske stor andel, sier professor Frank Aarebrot.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den presenteres i sin helhet under Nordiske Mediedager i Bergen neste måned. Men allerede nå har arrangøren av festivalen sendt ut et lite drypp.

Undersøkelsen har nemlig med et spørsmål om hvilken oppfatning norske journalister og redaktører har av forholdene for falske nyheter i Norge.

29 prosent av redaktørene og 28 prosent av journalistene svarer at de mener det forekommer journalistikk i Norge som er basert på usannheter i noen eller stor grad.

Faktasjekkbehov

Samtidig mener altså syv av ti at dette forekommer i liten grad. En liten minoritet på to prosent mener at falske nyheter er et stort problem her i landet.

– Det synes jeg er en ganske stor andel, med tanke på at norske mediefolk som oftest vil forsvare sin stand, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen i pressemelding.

Det er han som har det årlige ansvaret for å gjennomføre og presentere undersøkelsen.

Aarebrot viser til at flere store medier nylig gikk sammen om å etablere faktasjekkredaksjonen Faktisk.no. 

– Det viser jo at disse mediene og redaktørene ser behovet for en slik tjeneste. Denne undersøkelsen støtter opp under det. 

Partimedlemmer er «referansegruppen»

Som alltid undersøkes også journalister og redaktørers partipreferanser. I år er også medlemmer av Høyre, Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti som er spurt om deres holdninger til mediespørsmål.

– Det synes vi er relevant i et valgår. Og her vil jeg påpeke at vi ikke går til de aktive politikerne, men til medlemmene av de politiske partiene. Vi vil kartlegge deres holdninger til mediene, sier festivalsjef Guri Heftye i meldingen.

Spørsmålet som ble stilt om falske nyheter lød slik: «Informasjon kan være basert på fakta – men kan også være basert på bløff og fiksjon. I hvilken grad mener du det forekommer journalistikk i Norge som er basert på usannheter?»

Det er 231 redaktører og 653 journalister som har svart på spørsmålet.

Powered by Labrador CMS