Redaktør i lokalavisa Midtsiden, Kjetil Vasby Bruarøy, forteller at han er takknemlig for arbeidet som både Medietilsynet og Klagenemnda nå har gjort.

Medieklagenemnda

Midtsidens søknad om pressestøtte skal behandles på nytt

– Pressestøtte vil bety mye for vår jobb med å utvide og styrke redaksjonen, sier redaktøren. 

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettavisa Midtsiden, som leverer lokale nyheter fra Os i Bjørnafjorden kommune, søkte pressestøtte for første gang i 2022. Søknaden ble avslått av Medietilsynet med begrunnelse om at Midtsiden ikke har nok debattstoff, og at avisa har betalt utbytte i strid med reglene. 

Midtsiden klaget på avgjørelsen, og nå har Medieklagenemnda besluttet at vedtaket oppheves og sendes tilbake til underinstansen for ny behandling. 

– Jeg er takknemlig for det grundige arbeidet både Medietilsynet og Klagenemnda har gjort, og selvfølgelig glad for at søknaden nå skal vurderes på nytt. Det ser ut som om nyanser er avgjørende, sier redaktør Kjetil Vasby Bruarøy til Journalisten. 

Lokalavisa har drevet siden 2001 uten noen form for støtte, og i 14 av disse årene som eneste nettavis i kommunen. Trafikktallene har alltid vært gode, men økonomien har også vært stram, forklarer redaktøren. 

– Både i overgangen fra gratisavis til betalende lesere i januar 2020, og det siste året, har vi dessverre mistet noen dyktige medarbeidere. Rekruttering og opplæring koster. Pressestøtte vil bety mye for vår jobb med å utvide og styrke redaksjonen. 

For lite debattstoff  

I begrunnelsen for avslaget peker Medietilsynet på at Midtsiden ikke har tilstrekkelig med debattstoff for å motta produksjonstilskudd. Bruarøy forteller at mengden leser- og debattinnlegg var i det nedre sjiktet, i tillegg til at menyknappen for debattinnlegg var noe vanskelig å finne. 

– Dette ble straks forbedret etter tilbakemeldingen i fjor, presiserer han.

Redaktøren peker videre på at mengden mottatte debattinnlegg svinger mye fra årene med kommunestyrevalg til årene med stortingsvalg. 

Mange av de kortere formene for meningsutveksling har funnet sted i lokalavisas kommentarfelt på Facebook, der Midtsiden har rundt 14.000 følgere. 

– I tillegg har vi, ved mottak av innlegg som vi har vurdert som korte eller mangelfulle, heller invitert avsender til intervju. Det har i våre øyne vært et mer grundig arbeid, men disse sakene er altså ikke tagget som «leserinnlegg».

– Beklagelig tabbe  

Medietilsynets vurdering av mengden debattinnlegg ser ut til å ha vært medvirkende til at vedtaket nå oppheves av Klagenemda, forklarer Bruarøy videre. 

I begrunnelsen for Medietilsynets avslag på Midtsidens søknad, står det også at «avisa har betalt utbytte i strid med reglene». 

– Enkelte år har lønn blitt tatt noe ned, og dette kompensert med et lite utbytte. Dette ble gjort i 2021, før vi visste at vi i 2022 ville søke om støtte for året før. En beklagelig tabbe, men det ser ikke ut til å være det viktigste ankepunktet til Medietilsynet, sier Midtsiden-redaktøren. 

Powered by Labrador CMS