Siri Gedde-Dahl, gravesjef i Dagbladet, mener at det vil bli vanskelig med helsejournalistikk dersom man tar hensyn til NEMs vurderinger.

NEM gir seg ikke:
– Dagbladet har brutt loven

– Uholdbart å drive journalistikk slik, sier gravesjef Siri Gedde-Dahl. 

Publisert Sist oppdatert

Forrige fredag meldte Dagbladet at de hadde vunnet frem hos Helsetilsynet.  Tidligere hadde Nasjonal forskningsetisk komité for medisin og helse (NEM), slått fast at avisens artikkelserie «En syk skinasjon» var forskning, og burde ha vært gjennom en forskningsetisk forhåndsgodkjenning.

Helsetilsynet var uenige, mener hensynet til pressefriheten er viktigere, og henla dermed tilsynssaken

Nå slår NEM tilbake igjen, og fastholder at Dagbladet brøt helseforskningsloven.  

Journalistikk? 

Sentralt i saken står vurderingen om Dagbladet faktisk har forsket, eller kun drevet journalistikk. Dagbladets graveprosjekt «Syk skinasjon» ble publisert over tre måneder i 2021 og 2022. 

I den prisvinnende artikkelserien brukte Dagbladet blant annet røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester for å undersøke omfanget av spise­forstyrrelser i skisporten.

NEM går altså ut mot Helsetilsynets henleggelse. I et brev skriver NEM at Helsetilsynet ikke engang har myndighet til å bestemme hvorvidt loven var brutt. 

«Det NEM har bedt Helsetilsynet om å gjøre, er å følge opp Dagbladets brudd på loven, ettersom de har tilsynsansvar», heter det i brevet. 

– Har brutt loven

Journalister kan fint bedrive forsking i lovens forstand, skriver NEM i sitt brev, også om mediene selv hevder det «bare» er journalistikk. 

«...men de er likevel underlagt helseforskningsloven», står det i brevet. 

De holder fast på at Dagbladet i artikkelserien har gjennomført helseforskning, og fordi de ikke søkte om etisk forhåndsgodkjenning for forskningen, har de brutt loven, ifølge NEM.  

Direktør i Helsetilsynet, Sjur Lehmann, sier på sin side at de har konkludert med at det ikke er grunnlag for videre tilsyn med Dagbladets fremgangsmåter i artikkelserien. 

– Vi har mottatt kopi av NEMs uttalelse knyttet til denne avgjørelsen, og vi vil svare NEM direkte. Vi har derfor ingen ytterligere kommentar nå, sier Lehmann til Journalisten.

– Uholdbart  

Siri Gedde-Dahl er redaksjonssjef for gravegruppa i Dagbladet, og sier til Journalisten at Helsetilsynets vurdering om å henlegge saken var prinsipielt viktig. De mener NEM er på ville veier.  

– Konsekvensene av det de sier ville ha betydd at hver gang man driver med systematisk helsejournalistikk, ville man ha måttet søke om godkjennelse til prosjektet. I tillegg til å ha en forskningsansvarlig. Det er uholdbart å drive journalistikk slik, sier Gedde-Dahl. 

Å systematisk hente inn informasjon er noe journalister gjør hele tiden, og det ville ha vært håpløst om det ble høyere krav for godkjennelse jo mer proft man henter inn den informasjonen, mener hun.

– Vi synes Helsetilsynet har kommet med en klok beslutning, avslutter Gedde-Dahl. 

Powered by Labrador CMS