Vil ha flere primærkilder
Til tross for kjeft fra Forsvarsdepartementet og en kald skulder fra konkurrentene satser TV 2 Nettavisen videre på en aktiv bruk av primærkilder.
I tillegg til byråstoffet bruker TV 2 Nettavisen oftere enn før egne primærkilder i sin utenriksdekning, spesielt i konfliktområder som Midtøsten og Afghanistan. Andre norske medier ser imidlertid ut til å stille seg likegyldig til satsingen, for selv substansiell informasjon i TV 2 Nettavisens utenrikssaker får ikke gjennomslag i det norske mediebildet.
– Skuffende
Både ledelsen og de ansatte stiller seg undrende til dette. Journalist Ashraf al-Khadra, som har arabisk som morsmål, har jobbet på kontrakt for TV 2 Nettavisen det siste året og bidratt med en lang rekke intervjuer med sentrale kilder i Midtøsten og Afghanistan. Han synes det er skuffende at ressursrike norske medier bruker så få primærkilder i dekningen av de pågående konfliktene.
– Jeg synes også det er rart at de ikke siterer TV 2 Nettavisen når vi kan bringe eksklusive nyheter og intervjuer fra områdene der norske soldater er utplassert, sier al-Khadra, som har mange års erfaring som Oslo-korrespondent for den arabiske satellittkanalen Al-Arabyia og morselskapet Middle East Broadcasting Centre.
Til etterretning
Al-Khadra får støtte fra ledelsen i TV 2 Nettavisen.
– Jeg har ofte lurt på hvorfor våre saker ikke blir sitert oftere, spesielt når vi bringer substansiell informasjon som ingen andre medier i Norge har. Det må vi bare ta til etterretning. Jeg vil ikke spekulere i hva det skyldes, sier Ole Berthelsen, leder av samfunnsavdelingen.
Al-Khadra håper at det ikke ligger konkurransetenkning bak.
– Det bør ikke være avgjørende i et land med 4,6 millioner innbyggere, mener han.
Bredere omtale i danske medier
Intervjuet der en Taliban-talsmann bekreftet skuddpremien på norske, danske og tyske soldater, førte til at Høyre og Frp ba regjeringen om å ikke ta hensyn til truslene fra Taliban da den skulle bestemme om norske soldater skulle sendes til Sør-Afghanistan.
Men av de store mediene i Norge var det kun byråene NTB og ANB som laget sitatsaker, som ble publisert i P4 og nettutgavene til NRK og en rekke mindre aviser. Skuddpremie-saken fikk faktisk bredere omtale i danske medier. Et seinere intervju med samme talsmann, der han avviste en SV-invitt om forhandlinger mellom Taliban og Nato, ble totalt oversett av norske medier.
Dette viser søk Journalisten har foretatt på Google og i Mediearkivet.
Først med intervju
Berthelsen sier at Ashraf al-Khadra bidrar til å styrke TV 2 Nettavisens journalistikk.
– Som et resultat var vi også det første norske mediet som fikk intervjue den nye palestinske statsministeren Ismail Haniyeh i mars, men også da uten at andre norske medier fanget det opp. Jeg tror stadig flere medier i Norge blir klar over fordelen ved å intervjue primærkildene selv. Men det er også utfordringer med en slik utvikling. Når vi får et større tilfang av kilder, må vi også være mer skjerpet i forhold til kildekritikken, sier Berthelsen.
Feilmelding
TV 2 Nettavisen treffer ikke hver gang med sin oppsøkende utenriksjournalistikk. Forrige mandag sendte Berthelsen og al-Khadra ut en sak om at Saddam Hussein var blitt dømt til døden, med henvisning til en irakisk tv-stasjon. Det viste seg å være noen dager for tidlig, og førte til en intern gjennomgang i TV 2 Nettavisen.