NJ-leder Dag Idar Tryggestad bekrefter at journalistlaget går ytterligere inn i saken mot Bodø Nu. Studentene bak søksmålet representeres allerede av NJ-advokater som Vibeke Lærum (i forgrunnen).

NJ dypere inn i Bodø Nu-saken: Blir partshjelper for studentene

Møter redaktørforeningen i retten om omstridt sitatsak.

Publisert Sist oppdatert

Saken mellom to journaliststudenter og avisa Bodø Nu, der en sitatsak i avisa er stridens kjerne, dras ytterligere et knepp opp i prestisje.

Fra før har redaktørforeningen erklært seg som partshjelper for Bodø Nu. Nå går NJ (Norsk Journalistlag) inn som partshjelper på studentenes side.

Det bekrefter NJ-leder Dag Idar Tryggestad overfor Journalisten. Han opplyser at beslutningen er tatt i arbeidsutvalget i journalistlaget.

Dømt til å betale

Studentene Marie Staberg og Embla Viktoria Rostad Lillegård gikk til sak mot avisa, og vant i høst fram i tingretten, etter at avisa hadde laget en sitatsak basert på et publisert podkastprosjekt de laget i løpet av undervisningen.

Studentene har hele veien blitt representert av NJ-advokater i saken.

Tingretten mente Bodø Nu hadde gått utover åndsverksloven i saken, og avisa ble dømt til å betale studentene 5000 kroner hver samt saksomkostninger på rundt 120.000 kroner.

Omkostningene og advokatutgiftene i saken blir ikke mindre når den nå også skal ankebehandles. Endelig dato er lagt til 21. og 22. mai i Borgarting lagmannsrett i Oslo. 

– Prinsippsak for NJ

NJ-advokat Vibeke Lærum forteller at NJs valg om å bli partshjelper først og fremst er en markering av at NJ støtter studentenes sak og mener det er viktig at de vinner fram.

– Denne saken handler om at det man skaper som journalist, har opphavsrettslig vern. Det er ikke fritt frem å bruke andres åndsverk uten å spørre og uten å kreditere. Sånn sett er det en viktig prinsippsak også for NJ som organisasjon, sier Lærum til Journalisten.

I sitatsaken viste Bodø Nu til at de siterte fra «Fengselspodden», uten å lenke til prosjektet eller fortelle at podkasten var produsert av studenter ved Nord universitet. Dette ble lagt til i ettertid. 

Tingrettsdommen nevner krediteringsvalgene og kaller det «ikke i tråd med god skikk», men fokuserer mest på likhetstrekk og at avisa etter rettens syn har «inntatt mer enn hva som lovlig kan siteres».

– NJ-medlemmer blir skadelidende

Redaktørforeningens generalsekretær, Reidun Kjelling Nybø har selv, med motsatt fortegn, uttalt at saken er prinsipielt viktig. Hun har stilt seg svært kritisk til tingrettsdommen, og at saken i det hele tatt havnet i retten.

Amedia-topp Stig Finslo har uttalt at Bodø Nu-eier Amedia mener dommen innsnevrer mangeårig praksis i norske mediehus, og sagt seg overrasket over at NJ tok saken.

– Her ivaretar de noen medlemmers interesser, men sannsynligvis vil interessene til mange andre medlemmer også bli skadelidende i denne sammenhengen, sa Finslo til Journalisten.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag. NJ-advokat Vibeke Lærum er leder for Journalistens styre.

Powered by Labrador CMS