Amedia-direktør Stig Finslo sier konsernet stiller seg bak hvis Bodø Nu bestemmer seg for å anke.

Amedia mener Bodø Nu-dommen bør ankes: – Betydning for en samlet norsk presse

Overrasket over at Norsk Journalistlag tok saken.

Publisert Sist oppdatert

– Det er Bodø Nu og deres styre som må avgjøre om dommen skal ankes. Men Amedias holdning er at dette er en viktig prinsipiell sak som har betydning for en samlet norsk presse, og at det vil være riktig og nyttig med en anke.

Det sier Stig Finslo, Amedias direktør for utgiverspørsmål, om dagens dom fra Oslo tingrett. 

Der ble Amedia-mediehuset Bodø Nu dømt til å betale to journaliststudenter etter å ha laget sitatsak på nett fra et podkastprosjekt studentene hadde laget. Sitatsaken hadde for store likhetstrekk med podkasten, konkluderte tingretten. Studentene ble representert av advokater fra Norsk Journalistlag i retten.

Ansvarlig redaktør Simen Pedersen har uttalt at de ikke har bestemt seg for om dommen skal ankes. 

Amedia-direktør Finslo sier at de med en eventuell anke vil ha konsernet sitt i ryggen.

Overrasket over NJ

– Slik vi oppfatter dommen, bryter den med alt som har vært sedvane i norsk presse når det gjelder sitatrettens omfang og praktisering. Blir den stående, vil det ramme alle norske mediers praksis på sitatområdet. Det tror jeg ikke tjener verken offentligheten, journalister eller leserne, sier Finslo.

– Hva tenker dere om at Norsk Journalistlag tok denne saken?

– Vi er overrasket over at de tok saken, og fører den på en sånn måte at den vil innsnevre det som har vært praksis i norsk presse i årtier. Her ivaretar de noen medlemmers interesser, men sannsynligvis vil interessene til mange andre medlemmer også bli skadelidende i denne sammenhengen.

Redaktørtopp: – Fryktelig synd

Journalisten har også spurt om det er aktuelt for Norsk Redaktørforening (NR) å bistå Bodø Nu ved en eventuell anke på dommen.

Det er opp til foreningens styre å ta stilling til om de eventuelt kan bidra som partshjelper, svarer generalsekretær Reidun Kjelling Nybø.

– NR mener dette er en viktig prinsipiell sak. Det handler faktisk om en hel bransje sin praksis, som hver dag utøves av både NR- og NJ-medlemmer. Dette er en svært svak dom som vi helt åpenbart mener må ankes, sier Nybø.

Hun legger til:

– Det er fryktelig synd at denne saken har havnet i retten. Det skulle aldri gått så langt.

NJ: – Helt nødvendig

NJ-advokat Mads Backer-Owe, som representerte studentene i retten, har tidligere overfor Journalisten understreket at Norsk Journalistlag anerkjenner norske mediers sitatrett.

– Men vi er fornøyd med at det trekkes en nedre grense for hvilke frukter man kan høste av andres arbeid, sa Backer-Owe tidligere onsdag.

NJ-leder Dag Idar Tryggestad har også uttalt:

– Det krever mot når to studenter på vei inn i arbeidslivet velger å ta ut stevning mot et medieselskap. Men her var det helt nødvendig, og nå har de vunnet frem. Denne saken endrer ikke hverdagen eller praksisen for mediehus flest, men viser at det ikke er anledning til å forsyne seg av andres arbeid uten å betale for det.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS