I slutten av juni skal fem tillitsvalgte fra NJ Student, deriblant prosjektleder Iver Daaland Åse, på turné for å besøke sommervikarer i redaksjoner over hele landet.

Prosjekt «Sommervikarens vaktbikkje»

NJ lager «sommerpatrulje»: Skal besøke 30 redaksjoner 

Vil kartlegge hvordan sommervikarer i mediebransjen har det på jobb.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I slutten av juni skal Norsk Journalistlag (NJ) i gang med et prosjekt inspirert av LOs sommerpatrulje, nemlig prosjekt «Sommervikarens vaktbikkje».

Tillitsvalgte fra NJ Student skal besøke sommervikarer i redaksjoner over hele landet for å undersøke hvordan de har det på jobb.

Fem personer fordelt på to grupper skal i løpet av en drøy uke dekke hver sin del av Norge. Gruppene skal gjennomføre uformelle samtaler for å kartlegge utfordringer, forventninger og vilkår knyttet til det å være sommervikar. 

– Målet er å dekke alt fra de minste lokalavisene i distriktene til de største mediehusene i hovedstaden. Vi skal vise at NJ er her for alle – også for de som er midlertidig ansatte, sier prosjektleder Iver Daaland Åse fra NJ Student. 

Han er en av de fem som skal ut på turné i slutten av måneden. 

Tre redaksjoner per dag

Daaland Åse er leder for den gruppa som har ansvaret for redaksjonene i Midt- og Nord-Norge. Den andre gruppa skal dekke Vest- og Sørlandet, mens begge  samarbeider om redaksjonene på Østlandet.

– Vi merker at det er stor kamp om de beste sommervikarene, så det blir spennende å møte dem som har fått disse jobbene, sier Daaland Åse. 

Før avreise skal de fem tillitsvalgte gjennom to dager med opplæring fra NJs rådgivere for å bygge faglig kompetanse på arbeidsmiljø, lønn og andre relevante felt. 

Planen er å besøke 30 redaksjoner totalt, forteller prosjektlederen. 

– Vi forventer hektiske dager. Vi har satt oss et mål om maks tre redaksjoner per dag, for det skal jo være en kjekk opplevelse også. 

Skal levere rapport

Dette er første gang NJ gjennomfører et slikt prosjekt for sommervikarene. Etter turneen skal de tillitsvalgte levere en rapport som forhåpentligvis vil bli et læringsdokument for videre prosjekter. 

Nøyaktig hva rapporten skal bestå av er ennå ikke bestemt, forteller Daaland Åse, som fremdeles holder på med å utarbeide spørsmålene til samtalene med sommervikarene. 

– Jeg håper at dette blir en positiv opplevelse for sommervikarene vi treffer, og at vi klarer å gi dem råd som de kan ta med seg videre, sier han.

Turnéen til de fem tillitsvalgte fra NJ Student går fra 19. til 28. juni. NJ har satt av 150.000 kroner til prosjektet. 

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS