Hvordan jobber NJ med mangfold? Hva blir veien videre? Med Karina Kaupang Jørgensen (NRK), Emira Holmøy (Tønsbergs Blad) og Dag Idar Tryggestad (NJ-leder)
Hvordan jobber NJ med mangfold? Hva blir veien videre? Med Karina Kaupang Jørgensen (NRK), Emira Holmøy (Tønsbergs Blad) og Dag Idar Tryggestad (NJ-leder)

NJs landsmøte 2023

NJ-lederen om mangfold: – Vi er langt unna å være fornøyde

Ønsker å ha mangfold på dagsordenen hele tiden.

Publisert Sist oppdatert

Under Norsk Journalistlags (NJ) landsmøte tirsdag ble det pågående arbeidet med en mangfoldsplakat diskutert på scenen.

Karina Kaupang Jørgensen (NRK) og Emira Holmøy (Tønsbergs Blad) fra mangfoldsutvalget skulle sammen med NJ-leder Dag Idar Tryggestad, svare på hvor veien går videre for NJs mangfoldsarbeid

– Langt unna

Tryggestad understrekte at når man snakker om mangfold er det viktig å tenke bredt. Det er bra med en plakat og retningslinjer, sa NJ-lederen fra scenen, men det viktigste er hva man gjør.

– Vi er langt unna å være fornøyde. Det er store ting man må gjøre, men det er også små ting. Det handler om representativitet og om hvordan vi rekrutterer tillitsvalgte.

NJ må utfordre medieledere i ansettelsesprosessen, sørge for at de ser bredt nok når de rekrutterer og holde mangfold på dagsordenen hele tiden.

Bredt

Utvalgsmedlemmene la vekt på at mangfoldsplakaten skal passe for alle mediehus, både veldig store og for eksempel små aviser med bare tre ansatte.

– Det har vært veldig viktig å tenke bredt. Etnisk og kulturelt mangfold, religion, utdannelse og interesser, sa Holmøy.

Hun trakk også fram at utvalget har vært opptatt av at mangfold ikke må bli en floskel, men at det er interessant, gøy og viktig for fremtiden.

– Vi oppfyller samfunnsoppdraget ved å være relevante og speile samfunnet. Da misser vi ikke ting som skjer, og vi er på ballen. Å ha kontakt med flere deler av samfunnet gjør at vi blir bedre, sa hun.

– Må snakke oppover

Mangfoldplakaten skal behandles politisk av det nye landsstyret og vil være tredelt, fortalte utvalgsmedlemmene. Det er blitt lagt vekk på tilrettelegging, mangfold i redaksjoner og mangfold i innhold.

Journalister må alltid tenke på hvordan man kontakter nye kilder, og forteller nye historier, sa utvalgsmedlemmene.

Men mye av arbeidet fremover bør også handle om å snakke litt oppover, poengterte Jørgensen:

– Det er fint for oss tillitsvalgt å få faglig påfyll, men vi ansetter ikke. Det burde være mangfoldsdag for ledelsene, slik at også de kan tenke mangfold i ansettelser og tilrettelegger. Sjefene må være med på det.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS