NJs penger er trygge
Finanskrisen får ingen virkninger for NJ foreløpig. Pengene står trygt, sier Kjetil Haanes.
Finans- og bankkrisen fører foreløpig ikke til noen alvorlige konsekvenser for NJs finansielle situasjon. NJ har betydelige midler plassert i bank, aksjefond, obligasjoner og pengemarkedsfond, men det NJ taper i aksjer, vinner de igjen i obligasjoner etter hvert som renten går ned.
Det er selvsagt mest interesse knyttet til aksjeplasseringene, men NJs eksponering på børs er liten. Totalt har organisasjonen plassert midlene fra streikefondet og solidaritetsfondet, til sammen 77 millioner kroner i verdipapirer. 39,5 millioner kroner står i Carnegie og 37,5 millioner kroner i Storebrand.
Ni prosent av Carnegie-plasseringen er i aksjer, mens tilsvarende for Storebrand er 11 prosent. Verdien av aksjeplasseringene svinger med utviklingen i markedet, men reelle tap vil eventuelt bare komme om enkeltselskaper går konkurs. Fondene har plassert sine investeringer i cirka 25 aksjer for å spre risikoen.
Aksjer ned, obligasjoner opp
– Pengene står trygt. Vi taper litt på aksjene, mens obligasjonene gir gevist. Jeg må imidlertid legge til at selv når vi regner med det siste børsfallet, har vi størst gevinst på aksjene når vi ser det over en fem årsperiode, sier Kjetil Haanes, nestleder og medlem av NJs plasseringsutvalg. Der sitter også NJs generalsekretær Jahn-Arne Olsen, Audun Solberg (VG) og journalist Morten Hofstad, mannen som avslørte Terra-skandalen.
Haanes sier at plasseringsutvalget hele tiden vurderer utviklingen i markedet og at de løpende diskuterer hvordan de skal innrette plasseringene. Vedtaket fra NJs landsstyre forutsetter at mellom 0 og 25 prosent av verdipapirene kan plasseres i aksjer.
Haanes vil satse i aksjer
– Vi er jo langt innenfor det måltallet, og personlig mener jeg at vi nå bør gi fondsforvalterne beskjed om å vekte litt tyngre i aksjer. Tiden er inne for aksjer, men dette er mitt syn. Vi har ikke diskutert ferdig i utvalget, sier Haanes.
Bortsett fra verdipapirplasseringene på 77 millioner kroner, har NJ også plassert i overkant av ni millioner kroner i bank. Alt sammen er plassert i Nordea med unntak av et depositum på 1,3 millioner kroner for kontorene i Torggata, som er plassert i SEB Privatbanken.
Splitte bankinnskuddene?
NJs generalsekretær Jahn-Arne Olsen orienterte tirsdag NJs landsstyre om hvordan man ser på disse plasseringene, blant annet i forhold til at Bankenes sikringsfond bare garanterer for innskudd på inntil to millioner kroner per bank. For å sikre seg har NJ nå i høst gjort opp alle forpliktelser i forhold til Institutt for Journalistikk, Norsk Presseforbund og Frilansjournalistene. NJ vil også med det første gjøre opp 800.000 kroner i abonnement til Journalisten.
Man diskuterer nå om man skal splitte opp bankinnskuddene og for eksempel spre midlene på to eller tre banker, men inntil videre forsikres det i NJ at foreningens penger står trygt.