NJ ber om å bli hørt om utdanningen i Bodø

Advarer mot å droppe opptak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke kunne Journalisten fortelle at det råder bekymringer knyttet til journalistikkutdanningen i Bodø. Etter at det ble klart at bare 23 har søkt studieplass ved utdanningen som førstevalg. 

– De mener 23 søkere er for lite til opptak denne høsten. Det betyr at det blir hull i utdanningen. Vi er redd for at det er begynnelsen på slutten. Det er klart det vil skade utdanningen om de gjør det, sa Steinulf Henriksen. Han er leder i Nordnorsk Redaktørforening og ansvarlig redaktør i Folkebladet.

Og han får støtte. Fra flere hold. Frykten er at ved å droppe opptak til høsten vil det virke selvforsterkende på budskapet om at utdanningen sliter. At det i ytterste konsekvens fører til at universitetet stenger dørene ved journalistikkutdanningen.

NJ i Helgeland og Salten ved Leif Steinholt har også forfattet et brev på linje med Nordnorsk Redaktørforening. Her skriver de at et år uten studentopptak vil forsterke svært dårlige signaler ut i markedet om en utdanning som sliter med å rekruttere studenter. 

«Vi skjønner at de mange utfordringene mediebransjen står overfor kan bety at ungdom tenker seg om to ganger før de starter på et studium i journalistikk. Samtidig ser vi tegn til at bransjen klarer å vinne nytt terreng på de nye teknologiske plattformene, og er sikre på at det fortsatt vil være behov for nye journalister med den ballasten i bånn som man får gjennom et fagstudium.»

Hele innspillet kan leses i slutten av artikkelen.

Også NJ Student har oppfordret universitetet til ikke å droppe opptak i år

NJ i Helgeland og Salten mener det må legges vekt på utdanningens høye kompetanse innen lokaljournalistikk. Og viser til at det i Nord-Norge er mange små og mellomstore redaksjoner som gjennom mange år har mottatt jevn strøm at journalister fra utdanningen. Disse mener styret i NJ-laget har fått spesielt innblikk i problemstillingene disse redaksjonene møter i små og tette lokalsamfunn. 

«Denne kompetansen synes vi det er særlig viktig å ta vare på, og at kommende journalister får ta del i.»

Lokallaget ber om at innspillet blir referert og tatt med i vurderingene når saken skal behandles i Nord Universtiets styrende organer.

Da Journalisten var i kontakt med universitetets rektor Bjørn Olsen i forrige uke sa han at alt ennå ikke var avklart, men utelukket ikke en modell hvor det for eksempel kunne gjennomføres opptak annet hvert år. 

Hele innspillet

Sandnessjøen, 27. april 2017

Til ledelsen ved Nord Universitet og fakultet for samfunnsvitenskap

 

INNSPILL FRA HELGELAND OG SALTEN JOURNALISTLAG
OM OPPTAK VED JOURNALISTUTDANNINGA VED NORD UNIVERSITET

Styret i Helgeland og Salten Journalistlag er kjent med at færre søkere enn måltallet kan føre til at det ikke blir tatt opp studenter ved journalistutdanninga i Bodø til høsten. Vi vil advare mot en slik avgjørelse.

Et år uten studentopptak vil sende svært dårlige signaler ut i det markedet som journalistutdanninga skal rekruttere studenter fra. Vi frykter at det vil slå negativt ut, og forsterke de rekrutteringsproblemene som utdanninga allerede har. På sikt er vi redd for at dette kan bety en svekkelse av tilbudet i Bodø.

Vi skjønner at de mange utfordringene mediebransjen står overfor kan bety at ungdom tenker seg om to ganger før de starter på et studium i journalistikk. Samtidig ser vi tegn til at bransjen klarer å vinne nytt terreng på de nye teknologiske plattformene, og er sikre på at det fortsatt vil være behov for nye journalister med den ballasten i bånn som man får gjennom et fagstudium.

I denne sammenheng vil vi legge vekt på Bodø-utdanningas høye kompetanse innenfor feltet lokaljournalistikk. I Nord-Norge er det mange små og mellomstore redaksjoner, og fra Bodø har det gjennom mange år kommet en jevn strøm av dyktige journalister som har fått spesielt innblikk i problemstillingene mediene møter i små og tette lokalsamfunn. Denne kompetansen synes vi det er særlig viktig å ta vare på, og at kommende journalister får ta del i.

Vi er for øvrig kjent med innspillet som har blitt sendt fra Nordnorsk Redaktørforening, og stiller oss bak synspunktene som kommer fram der.

Vi ber om at vårt innspill blir referert og tatt med i vurderingene når denne saka skal behandles i Nord Universitets styrende organer.

 

Vennlig hilsen
styret i Helgeland og Salten Journalistlag
v/Leif Steinholt (leder)

 

Til orientering: Helgeland og Salten Journalistlag er et lokallag i Norsk Journalistlag som organiserer journalistene i redaksjonene fra Brønnøysund i sør til Bodø i nord.

 

Powered by Labrador CMS