En journalist er en sjølhøytidelig, bedrevitende jævel

Veldig morsomt, synes halvparten av dem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På den nordnorske journalistkonferansen Svarte Natta i Tromsø forleden, varmet musikkjournalist Egon Holstad i Nordlys opp til middagen med en svært uhøytidelig kavalkade over hva hans gode og dårlige venner mener om journaliststanden.

Holstad fortalte forsamlingen at han sendte epost til 50 kontakter og fikk 47 svar, tre av dem positive. Deretter gikk han i gang med å lese opp svarene. Halve salen vred seg i begeistring, mens et uhøytidelig anslag viser at omtrent like mange bare så vidt trakk på smilebåndet. Vi overlater ordet til Egon:

– Her kommer lista, som altså (i en god journalistisk tradisjon) er basert på en høyst faglig svak undersøkelse, og hvor undersøkeren selv har sett sitt snitt til å tilføye en rekke poenger og sitater for å få resultatet til å passe best mulig til egen hypotese.

Spørsmålet jeg sendte ut på mail var som følger:

Skriv én setning om hva det første som faller deg inn når du ser dette ordet «journalist». Et alternativ er ordet «journalistmyte».

Og her er svarene (de oppkonstruerte inkludert):

Fordrukken

En journalist er en drukkenbolt.

Hardt liv

Det er ikke mange som lever under et slikt vedvarende arbeidspress som journalisten. Det måtte i så fall være journalistens egen lever.

Wannabe

En journalist er en karrierejagende, forfylla, kvasiintellektuell wannabe-hipster som kombinerer stort ego og lav sjøltillit.

Dølle sekretærer

Journalister er folk som har et brennende ønske om å delta og bety noe i ett eller annet fagfelt, men som mangler talent til å utøve dette og derfor må nøye seg med å referere istedenfor. De er samfunnets dølle og totalt overflødige sekretærer.

Rynket

En journalist er en skjeggete mann (gjerne litt oppi årene) som røyker og drikker kaffe konstant mens han skriver med to rynkete fingre på tastaturet.

Valebrokk

Fritt tolket fra et Andeby-perspektiv: En journalist er en litt fargeløs dyreskikkelse med uren pels (ofte en forsoffen bikkje med korte, runde ører, poser under øynene og slappe kinn – ikke helt ulikt Kåre Valebrokk, faktisk) iført en grå frakk, hatt og med et VIP-kort med påskriften «PRESSE» festet i bremmen, og notisblokk og blyant i hånden; parat til å feilsitere og forvrenge sannheten til sin egen fordel.

Desinformatør

En journalist er en person med medfødte språk- og kommunikasjonsvansker som insisterer på å desinformere andre mennesker systematisk om ting han overhodet ikke har greie på selv.

Pain

En journalist er en fuckings pain in the ass, som besitter et yrke han/hun selv synes det er kult å si at han/hun har, og som ingen andre enn vedkommendes kolleger synes at er stilig i det hele tatt.

Slør

Journalist er bare en tittel som fungerer som et slør over det som egentlig skjuler seg bak; nemlig det ikke spesielt kredible ordet «fyllik».

Kynisk

En journalist er en kynisk rævsleiker med enormt ego og baktanker bak hvert jævla lille skritt han eller hun tar mot økte treff på nettet eller papirutgaven, der vedkommende publiserer sine HØYST tvilsomme og ditto elendig skrevne saker.

Peiling

Fra en artist: Når jeg ser ordet «journalist», tenker jeg på en som stiller masse spørsmål om tema han ikke har peiling på, men som jeg har peiling på, og som etterpå skriver en sak som får det til å se ut som det er jeg som ikke har peiling og ikke han eller hun.

Høytidelig

En journalist har som jobb å observere, forstå, analysere og formidle, slik at HUN sjøl kan framstå som en sjølhøytidelig, bedrevitende jævel.

Sex

Journalister er innrøyka og svært uhøflige menn med dårlig ånde og middels hygiene og ubegrunnede og uforståelige høye tanker på sin egen seksuelle fortreffelighet og – trist nok- total mangel på sin egen udugelighet på de samme områder.

Jukser

En journalist er et kryp som tror han vet alt, og som egentlig ikke vet noen verdens ting om noen verdens ting. Selv med jukselapp.

Usunn

Journalist – en innrøykt, hevngjerrig og sterkt aktiv onanist med usunne matvaner, fordøyelsesvansker og markeringsbehov – for et ego som overhodet ikke trenger nettopp dét.

Halvsann

Journalister er altfor ofte folk som på bakgrunn av forutinntatte meninger og elendig kunnskap om sakene de skriver om, spyr ut halvsannheter og tvilsomme avsløringer kamuflert som gravende og kritisk journalistikk, og hvor det overordnede målet kun er å få seg et ligg.

Småkåt

Mannlig journalist: Småkåt mann (30-45 år) uten utdanning, kledd i møkkete sko, slitt dongeri og lysebrun cordfløyels-blazer som han svært feilaktig tror er nøkkelen til å gli ubemerket inn i alle settinger, fra slottsmiddager til Sputnik-konserter.

Søt

Kvinnelig journalist: Ung kvinne (22-30 år) som er søt, sjarmerende, pen og ofte ganske sexy. Sånn blir det når de som ansetter nye, kvinnelige journalister, er småkåte menn (30-45 år) i møkkete sko, slitt dongeri og lysebrun blazer i kordfløyel som de svært feilaktig tror er nøkkelen til å gli umerkelig inn i alle settinger, fra slottsmiddager til Sputnik-konserter.

Hensynsløs

De helt åpenbare assosiasjonene til ordet (eller fenomenet) journalist er helt klart negative: Ved første innskytelse renner ordene frekk, pågående, hensynsløs og stupid meg i hu.

Så er det noen skiller hva gjelder kjønn:

Mannen er, i tillegg til det ovenfor, brunkledd (vet ikke helt hvorfor, men slik er det bare), litt uflidd siden han sover lite, fester mye og er som oftest skilt eller separert.

Kvinnen er, i tillegg til det ovenfor, litt bitter ettersom hun er (nesten) venneløs og også gjerne skilt.

Begge er selvsagt alkoholiserte, eldes tidlig og har et oppblåst ego.

Tulling

En journalist er noe som i beste fall fantes for 15-20 år siden. Dette er nå kun en betegnelse på et menneske som har gått Journalisthøgskolen. ALTSÅ: Stort sett et mindre begavet individ hvis primære mål med livet er å «være noe». I dette tilfellet en talentløs tulling med begrensede norskkunnskaper, en ny diktafon og ei rar lue.

Uten sjans

Journalister er inkompetente døgenikter med skjulte og personlige agendaer, som med sine faglige svake makkverk håper å kunne manipulere sine omgivelser til å bli tilstrekkelig imponerte og kåte, slik at de i beste fall kan ende opp med å pule individer de vet at de i utgangspunktet ikke ville hatt sjans til å engang kurtisere på anstendig vis.

Opportunist

En journalist er en fuckings opportunist som forvrenger fakta for å selge aviser, slik at redaktøren hans eller hennes blir happy og fornøyd med dem, slik at de får enda mer drivstoff til den allerede overfylte tanken til deres ufortjent store selvtillit, og som dermed gjør at han/hun kan fortsette å forvrenge enda mer fakta.

Tørst og hungrig

En journalist er en kunnskaps- og moralløs knallis som kjennetegnes best ved at norskferdighetene er svakere enn evnen til å si nei til et glass, og der sensasjonshungeren er større enn fornuften.

Venstrehånds

På grunn av deadline har de det alltid travelt, og dermed gjør samtlige av dem konstant elendig venstrehåndsarbeid, selv om noen av de til og med kan slumpe til å være flinke i utgangspunktet. Og stress i en slik jobb genererer automatisk sensasjonsoppslag, som uten unntak er basert på løgner, usannheter og kynisk maltraktering av virkeligheten.

Powered by Labrador CMS