Urix sammenlignet terror og hjortepåkjørsel. Elin Ørjasæter kaller det nonsens

Per Edgar Kokkvold ber mediene være forsiktige med å sammenligne ulykker med overlagt drap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Selv om medlemmene i Kringkastingsrådet er enig i at Urix er et kvalitetsprogram, har en video der Urix forklarer terror fått en god del negative reaksjoner. 

Rådsmedlem Vebjørn Selbekk sier i Kringkastingsådets diskusjon at han mener videoen svekker troverdigheten til programmet og han forstår ikke hvorfor NRK velger å publisere den. 

Elin Ørjasæter går hardt ut og kaller videoen nonsens.

– Det er nonsens å sette slike tall opp mot hverandre. Jeg ser fram mot den dagen NRK bruker like lang tid i Dagsrevyen på en hjortepåkjørsel som de brukte på London-terroren. De undervurderer seerne her. Enhver idiot vet at det er flere som dør av bilulykker enn terror i vestlige land. 

“161 mennesker dør i terroraksjoner”. “Det er 9 ganger så sannsynlig å bli drept av en politimann som av en terrorist”. Dette er noe av det reporter Gry Blekastad Almås sier i videoen. 

Ørjasæter reagerer på at Urix ikke forklarer bedre hvor de har tallene fra og når tallene er fra. 

– Dette var så dumt. Kan dere ikke bare si unnskyld? For dette var tåpelig.

Frykt for terror

Rådsmedlem Mette Gundersen er ikke helt enig med Ørjasæter og mener man ikke skal undervurdere frykt. Hun påpeker også at en slik sammenligningsmetode ofte brukes i frykt-terapi for blant annet flyskrekk. 

Hun synes NRK brukte dårlige eksempler, men mener det kan bidra til å sette terror i et større perspektiv. 

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk forklarer at videoen er et resultat av en sending Urix hadde der de snakket om temaet, der blant annet en forsker er intervjuet. NRK ville vise at terror bidrar til en frykt i befolkningen det ikke er grunnlag for. 

– Intensjonen var å sette det i perspektiv. Det er grusomt med terror, men risikoen er liten. Det var ingen intensjon å bagatellisere dette, men vise en faktisk risiko for å motvirke frykten. Så må vi tenke på om dette fikk for lite kontekst, sier han. 

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener diskusjon må gå på om det var vellykket eller ikke. Rådsleder Per Edgar Kokkvold legger til at dette ikke er en prinsipiell debatt. Var det riktig eller var det ufølsomt? er spørsmålet, mener han.

– Etter en rekke terrorangrep skal man minne folk på at flere dør i bilulykker, men man bør være forsiktig med å sammenligne ulykker og overlagt drap. 

 
Powered by Labrador CMS