Flukt vant Gullparaplyen fredag kveld. Foto: Yngve Garen Svardal

Leo Ajkic og Pandora Film vant Gullparaplyen i Bergen

Se alle prisvinnerne i Bergen her.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årets vinner av Gullparaplyen, hovedprisen som ble delt ut av Bergen Journalistlag, ble TV-serien «Flukt». Serien produsert av Pandora Film for NRK, og prisen går til Lasse Gallefoss, Leo Ajkic, Elin Skaar og Vegard Dahle Bergheim.

Juryens begrunnelse er som følger: 

«Hva skal til for å skape forståelse lokalt og nasjonalt for verdens største kriser? Hvordan sørge for at publikum sitter igjen med ny kunnskap og nærhet, uten at det blir tabloidisert eller stilisert?

I seks år har krigen i Syria preget mediebildet verden over, også her i Norge. De siste årene har stadig flere syriske flyktninger også funnet veien hit, og debatten om norsk flyktning- og asylpolitikk er sterkere enn noensinne før. Meningene er delte, og beskyldningene fra begge sider i debatten ofte sterke. Samtidig øker flyktningstrømmene også i andre verdensdeler, og i andre land. Mange, mange søker et bedre liv i Europa.

For journalister og redaktører er det derfor viktig å løfte de andre stemmene. Det er viktig å komme enda nærmere, og enda tettere på skjebnene til alle de tusenvis på tusenvis av mennesker som velger å dra ut på veien eller havet for å finne en tryggere havn.

Årets Gullparaply-vinner har gjennom en særegen og særdeles god fortellermåte, billedspråk og dokumentasjon, klart å løfte debatten om flyktningkrisen i Syria opp på et nytt nivå i Norge. Gjennom fem sterke episoder blir seerne tatt med på en reise, ikke bare geografisk, men også følelsesmessig. Vi møter mennesker på vei mot en ny fremtid, vi møter de gode hjelperne og vi møter de som har fått ny kunnskap.»

Fotopriser 

Fotoprisen i Gullparaplyen gikk til Fred Ivar Klemetsen i Bergens Tidende for sitt fotografi av Turøy-ulykken. 

NRK Hordalands «Mottaket», episode 9, stakk av med sølvparaply for beste video, som handlet om Lazkeen og sønnen Mohamed fra Syria, som har vært uten familien i over ett år.

«Gjennom stilsikre bildekomposisjoner følger vi en syrisk far og hans sønn gjennom en usikker ventetid, og fram til gjenforeningen med resten av familien. Historien engasjerer sterkt, den er fortalt med ærlighet og varme, og er vakkert klippet sammen. Mottaket, episode 9, utmerker seg ved gjennomgående godt fotoarbeid, og er vinner av sølvparaply for beste video!» heter det i juryens begrunnelse.

Lokale sak

Vinneren av årets lokale sak er Anne Jo Lexander fra Askøyværingen. 

Sølvparaplyen for årets beste enkeltsak gikk til Bjørn Asle Nord, Per Lindberg og Marita Aarekol i Bergens Tidende for historien om en serievoldtektsforbryter og ofrene hans.

De tidligere TV 2-journalistene Chris Ronald Hermansen og Sophie Bergersen, stakk av med sølvparaply i kategorien prosjekt. De to vant også pris under Hellkonferansen tidligere i år og kjemper samtidig om Skup-pris.

Les også: TV 2s journalister ble trigget av dårlig statistikk under arbeidet med «Kataloghaiene»

TV 2s Siri Kleiven Strøm ble kåret til årets unge talent.

Powered by Labrador CMS