Kulturminister Linda Hofstad Helleland og utvalgsleder Tore Olaf Rimmereid. Foto: Elisabeth Fjørtoft/KUD

Lover NRK-avklaring i løpet av året

Kulturministeren mottok rapport om finansieringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdatert og utvidet
 
Fredag la Rimmereid-utvalget fram sine vurderinger av framtidige modeller for offentlig finansiering av NRK.
 
Les rapporten på regjeringen.no
 
I oktober i fjor satte regjeringen ned ekspertutvalget som skulle vurdere hvilke praktiske og økonomiske konsekvenser ulike finansieringsmodeller kan ha. Utvalget har vært ledet av siviløkonom Tore Olaf Rimmereid. Med seg har han hatt Sissel Jensen, (dr.oecon og førsteamanuensis ved NHH), Bente Sollid Storehaug (CEO i ESV Digital AS) og Johann Roppen (Professor i journalistikk og rektor ved HVO).
 

NRK-FINANSIERING

• Fram til 2010 hadde 98 prosent av norske husstander TV. I dag har andelen sunket til 93 prosent.

• Regjeringen nedsatte i fjor høst et utvalg for å vurdere ulike finansieringsordninger.

• NRK-lisens som i dag: Avgift på fjernsynsmottaker i bruk

• Apparatnøytral avgift (dansk modell)

• Fast beløp per boligenhet (tysk modell)

• NRK-skatt på alminnelig inntekt (finsk modell)

• NRK-skatt på personinntekt (finsk modell uten selskaper)

• Alminnelig skattefinansiering (nederlandsk modell)

 

Anbefaling i år

– Utvalget har gjort et svært grundig arbeid. Dette vil inngå i det arbeidet jeg nå skal gjøre før regjeringen vil legge fram sin anbefaling for Stortinget innen utgangen av året, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i en pressemelding.
 
Les også: Foreslår å kreve NRK-lisens fra alle husstander
 
– NRK er en av våre viktigste kulturinstitusjoner. Det norske mediemangfoldet, og ikke minst demokratiet vårt, trenger en sterk og uavhengig allmennkringkaster. Derfor er det viktig at vi sikrer NRK finansiell stabilitet. Samtidig må finansieringen av NRK ha legitimitet i befolkningen, slik lisensen har hatt til nå, sier kulturministeren.

Får kritikk

Forslaget om å kreve inn NRK-avgift fra alle husstander, får kritikk som gammeldags og usolidarisk.
 
Modellen som regjeringens ekspertutvalg landet på, har allerede høstet kritikk. Høyre stiller spørsmål om ordningen vil være rettferdig, mens Fremskrittspartiet kaller det lite nytenkende og en dårlig løsning.
 
Venstre-leder Trine Skei Grande er også skuffet og kaller modellen usosial og ekstremt gammeldags.
 
– En slik avgift tar overhodet ikke hensyn til om husstanden består av en alenemor med lav inntekt eller om den er en husstand med flere høye inntekter. En husstand kan bestå av enslige arbeidsledige, kollektiver med mange unge i fullt arbeid eller for den del generasjonsboliger. Det er litt femtitalls å tro at det å «disponere en egen bolig» er en enhetlig størrelse, sier Skei Grande.

Vil øke NRKs inntekter

Rimmereid-utvalget landet på den såkalte tyske modellen ved å kreve inn avgift fra alle husstander, uavhengig av om de har tv eller ikke. Avgiften er også uavhengig av hvor mange personer som bor i husstanden eller hva slags inntekt de har.
 
Nyordningen vil øke NRKs inntekter med 4 til 5 prosent fordi det er flere husstander enn lisensbetalere. I fjor fikk NRK inn rundt 5,4 milliarder kroner i lisensinntekter, noe som betyr at statskanalen kan plusse på rundt 270 millioner kroner til om modellen blir vedtatt av Stortinget.
 
Utvalget diskuterer flere andre alternativer. Et utvalgsmedlem ønsket en dansk modell, hvor avgiften betales ut fra husstand, men man må bare betale hvis man eier et apparat som gjør det mulig å strømme NRKs innhold.
 
Utvalget har også vurdert NRK-skatt på alminnelig inntekt, slik man har i Finland, eller alminnelig skattefinansiering, som i Nederland.

Må sikres legitimitet

Helleland vil ikke kommentere hvordan hun ser på forslaget, men sier regjeringen vil konkludere om finansieringsmodell innen utgangen av året.
 
Hun legger vekt på å sikre NRKs rolle som en sterk og uavhengig allmennkringkaster.
 
– Derfor er det viktig at vi sikrer NRK finansiell stabilitet. Samtidig må finansieringen av NRK ha legitimitet i befolkningen, slik lisensen har hatt til nå, sier hun.
 
I dag trenger ikke personer som ser NRK gjennom smarttelefoner og PC-skjermer, å betale lisens. Den nye ordningen skal løse problemet med et økende antall gratispassasjerer.
Powered by Labrador CMS