Slik formaterer NRK musikken

A-lista gir ti spillinger i uka, men P1s musikksjef er ikke redd for gjentakelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK-veteran Vidar Lønn-Arnesen mener radioens musikklister er en tvangstrøye. P1s musikksjef Terje Qvam forklarer at det går lang tid mellom hver gang en låt spilles i NRKs hovedkanal på radio.

Fra gull til oldies

P1 opererer med såkalte A-, B- og C-lister over ny musikk. I tillegg har kanalen også egne musikkbaser. Slik fungerer formateringen:

– Når det kommer en ny låt vurderes denne om den skal på en av de respektive musikklistene. Dersom den havner på A-listen vil låten bli spilt tre ganger per dag, eller inntil ti ganger per uke. C-listes den er det snakk om én til to ganger i løpet av ei uke.

– Videre har kanalen forskjellige musikkbaser, som en norskbase, en sølvliste, en gullbase eller en oldiesbase. Ifølge Qvam varierer det hvor ofte musikken fra disse listene spilles. Han forklarer at dersom låten kommer fra sølvlisten, vil den kunne bli spilt en gang annenhver uke. Fra gullbasen kan være snakk om en gang i måneden.

Datavalg

Når musikken så velges ut for de enkelte programmene, bruker P1 et dataverktøy som systematiserer musikken i kategorier som sjanger og epoke. Dette verktøyet legger opp et forslag til spilleliste for de fleste av P1s magasinprogram gjennom dagen. Dette utkastet gjennomgås av musikkprodusentene som skal sørge for at musikkmiksen er riktig.

– For Reiseradioen skal det eksempelvis være en viss mengde sommermusikk. Det skal være en viss andel norsk musikk, og så nye sanger. Det er en mal som ligger til grunn slik at systemet kan komme med forslag til musikk i reiseradioen, forklarer musikksjefen.

Powered by Labrador CMS