Lars Thomas Nordby (til venstre) er fotograf i NRK og på utveksling hos NTB. Det er fotojournalist Stian Lysberg Solum (til høyre) som er mentoren hans.

NTB og NRK utveksler fotografer

– En veldig nyttig erfaring å komme til NTB og se hvordan de jobber.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK og NTB utveksler fotojournalister hos hverandre i to uker.

– Målet er at vi skal lære og få inspirasjon av hverandre. Vi skal bli bedre og få eksterne impulser med hands-on-kompetanse fra våre kollegaer, sier visuell redaktør i NTB, Christina Dorthellinger Nygaard.

NTB ønsker å lære mer om video- og live produksjon som de mener NRK er gode på. NTB har på sin side høy kompetanse på stillbildeproduksjon og bildeflyt.

Denne type utvekslingsordning har NRK og NTB også hatt tidligere, men med denne runden håper partene i prosjektet at den blir konkretisert og satt i system, sier Dorthellinger Nygaard.

– Lærer av hverandre

Lars Thomas Nordby er fotograf i NRK og på utveksling hos NTB. Det er fotojournalist Stian Lysberg Solum som er mentoren hans.

– Det er et interessant prosjekt. Vi er begge nysgjerrige og liker å lære nye ting, så vi har det veldig gøy på jobb i disse dager, sier Solum til Journalisten.

Solum har vært tilknyttet NTB siden 2006 og er fast ansatt fotograf i NTB. Han har også vært vaktsjef og hatt andre roller i redaksjonen.

– Vi lærer veldig mye av hverandre. Når Lars Thomas stiller spørsmål rundt metodene våre, er det også en måte for meg å tenke over systemet vårt og hvorfor vi jobber slik vi gjør, sier han.

De siste dagene har Solum og Nordby jobbet sammen tett. De har gått gjennom NTBs-systemer, og vært på flere stillbilde- og droneoppdrag sammen i Oslo.

– NRK ønsker å bygge opp en fotoavdeling med mer stillbildekompetanse. De får flere og flere oppdrag der de må ta egne bilder.

Økt behov for stillbilder

Nordby uttrykte allerede første dag at han ønsker å være med på sportbildeoppdrag, sier Solum.

– Kanskje vi finner en fotballkamp, så får han se hvordan systemet vårt rundt sportsbilder er. I NTB er vi jo kjappe til å ta bilder og kjapt og effektivt sende dem til behandling og teksting slik at ting skjer fort, sier han.

Nordby synes de første dagene med sin mentor i NTB har vært både spennende og lærerike.

– Som nyhetsfotograf, som i NRK egentlig betyr «kameramann», så er det en veldig nyttig erfaring og god trening å komme til NTB og se hvordan de jobber, hvordan basen deres fungerer og hva slags rutiner og utstyr de bruker, sier Nordby.

Han ser en stadig økning av behov for stillfotografi i NRK.

– Jeg har jobbet mye mer med video og ønsker å bli en bedre stillfotograf. Det er en annen måte å tenke på visuelt på – det å fryse et øyeblikk i forhold til det å filme en hendelse.

Powered by Labrador CMS