Lorns Bjerkan mener det er kritikkverdig at Steinkjer-Avisa får pressestøtte på grunn av samarbeidet med Trønder-Avisa.
Lorns Bjerkan mener det er kritikkverdig at Steinkjer-Avisa får pressestøtte på grunn av samarbeidet med Trønder-Avisa.

Mediestøtte

Ny redaktør ut mot Trønder-Avisa: – Utfordrer intensjonene bak pressestøtten

– Med samme redaktør, omfattende stoffutveksling og tett samarbeid i dekningen av saker, utfordrer ikke Trønder-Avisa og Steinkjer-Avisa hverandre, sier sjefredaktør i Steinkjer 24. 

Publisert

Mandag kunne Journalisten fortelle om Innherred-redaktør Espen Leirset som er misfornøyd med at konkurrenten iLevanger får tildelt pressestøtte

Leirset mener iLevanger er et underbruk av moravisen Trønder-Avisa, og at tildelingen bryter med hensikten til pressestøtteordningen. 

– Konkurransevridende 

Nå får Leirset støtte fra en annen redaktør i Trøndelag. 

Sjefredaktør i Steinkjer 24, Lorns Bjerkan, skriver i en e-post til Journalisten at han er enig i kritikken fra Leirset. Han mener det også er grunn til å stille spørsmål ved om hans konkurrent Steinkjer-Avisa burde få pressestøtte slik de drives nå. 

Som iLevanger eies også Steinkjer-Avisa av Trønder-Avisa, og Bjerkan mener det tette samarbeidet mellom de to konkurrentene gjør at de har stor konkurransefordel. 

– Når samtidig Steinkjer-Avisa får pressestøtte uten å utfordre den andre «uavhengige» avisa, så oppfatter jeg dette som konkurransevridende. Dermed kan pressestøtten reelt sett bidra til å jobbe mot sin hensikt i Steinkjer. Slik det er nå er fortsatt ikke Steinkjer24 en lønnsom avis, skriver Bjerkan. 

Én ting er imidlertid uenig med Leirset i, nemlig at Levanger har den største aviskonkurransen i landet. 

– Det er feil. Det er i Steinkjer det utvilsomt er tøffest, skriver han. 

Både Leirsets Innherred og Bjerkans Steinkjer24 eies av Polaris Media.

– Utfordrer intensjonen

I likhet med Trønder-Avisa og iLevanger, har Steinkjer-Avisa Sivert Rossing som ansvarlig redaktør, fortsetter Bjerkan: 

– Man kan stille spørsmål ved om det bidrar til et reelt mangfold når redaksjoner er så tett integrert med hverandre. Dette var også utfordrende før Rossing ble redaktør, men er spesielt utfordrende etter han har blitt konstituert i rollen. 

Sjefredaktør og konsernsjef i Trønder-Avisa, Sivert Rossing, mener Steinkjer 24 er et stort tapsprosjekt selv med pressestøtte.
Sjefredaktør og konsernsjef i Trønder-Avisa, Sivert Rossing, mener Steinkjer 24 er et stort tapsprosjekt selv med pressestøtte.

Han vet ikke hvorvidt samarbeidet mellom avisene er brudd mot lover og regler, men mener det utvilsomt utfordrer intensjonene bak pressestøtten. 

– Med samme redaktør, omfattende stoffutveksling og tett samarbeid i dekningen av saker, utfordrer ikke Trønder-Avisa og Steinkjer-Avisa hverandre. De bidrar ikke til at et vesentlig større mangfold av saker og stemmer kommer frem. Det kan imidlertid være at Steinkjer-Avisa har en noe lavere nyhetsterskel enn Trønder-Avisa.

 – Et stort tapsprosjekt

Sivert Rossing skriver i en e-post til Journalisten at Monica Irén Solberg Susegg er ansvarlig redaktør i Steinkjer-Avisa, men har foreldrepermisjon til april. 

– Vi konstituerte først en annen person som redaktør, men vedkommende ble sykmeldt. Derfor ble jeg konstituert i permisjonstiden. Steinkjer-Avisa har en redaksjon på tre ansatte, i egne lokaler og med egen papiravis som kommer ut en gang i uka, fortsetter Rossing.  

Steinkjer-Avisa fyller 40 år neste år, og som mange andre lokalaviser er det en tung oppgave å omstille en gammel papirøkonomi til en heldigital verden, fortsetter han: 

–  Vi jobber hardt for å finne fleksible løsninger, men selv da er vi avhengig av pressestøtte for at avisene skal gå i null. Steinkjer24 får også pressestøtte, men er selv da et stort tapsprosjekt, så dette vet Bjerkan alt om, avslutter Rossing. 

Powered by Labrador CMS