Deler av redaksjonen i Nye Troms på hovedkontoret på Olsborg i Målselv. Fra venstre: Mediegrafiker Torbjørn Haugli, journalist Kristine Hals, nyhetsredaktør Vidar Lorentsen, ansvarlig redaktør Martin Kristiansen, journalist Anna Fjose Granheim og mediegrafiker Rolf-Håvard Winje.

Nye Troms feirer 50 år med å gjenskape sin første forside

Produserer snart sin siste papiravis på klassisk vis.

Publisert

Lokalavisa Nye Troms runder 50 år i disse dager, og torsdag markerer redaksjonen med en forside som gjenskaper utseendet til den aller første utgaven fra 26. mars 1974.

Hele jubileumsutgaven kan for anledningen leses gratis her.

– Grafiske utskeielser

Det var mediegrafiker Torbjørn Haugli som hadde ideen til å gjenskape den første forsiden i en oppdatert versjon, noe som faktisk viste seg å bli litt komplisert med moderne avisverktøy:

– Den opprinnelige forsida hadde diverse brudd med en del grafiske utskeielser. De hadde sin sjarm, og derfor har vi prøvd å gjenskape disse detaljene. Jeg tror vi har klart å hedre den første utgivelsen ganske godt, selv om innholdet er helt annerledes i dag, sier Haugli i en e-post fra redaksjonen.

Han påpeker at annonsøren oppe i høyre hjørne på dagens avis faktisk er samme aktør som annonserte på førsteutgaven for 50 år siden.

– Trengte tobakkspenger

Mediegrafiker Rolf-Håvard Winje har jobbet i avisa siden 1986. Han fikk sommerjobb som 16-åring, da avisa hadde eget trykkeri.

– Jeg var ferdig med første året på «maskin og mekaniker», og hadde ikke noe å gjøre den sommeren. Nye Troms hadde akutt behov for folk i trykkeriet. Da en kompis ringte og spurte om jeg var interessert, svarte jeg selvfølgelig ja, beskriver Winje.

– Jeg var en lykkelig mann da jeg fikk jobb her. Jeg sparte til motorsykkel og hadde behov for tobakkspenger. Man var jo litt småramp på den tida. Jeg møtte opp på pressa. Først som hjelpearbeider, så rotasjonsassistent – før jeg ble trykker, sier Winje.

Dagens forside.
Forsiden på første utgave i 1974.

– Robotene har nådd oss

– Dette er en fin måte å hedre de som har gått foran oss. Særlig siden vi i løpet av våren produserer vår siste papiravis på klassisk vis, sier ansvarlig redaktør Martin Kristiansen.

– Robotene har nådd også oss i Indre Troms. Torsdag 16. mai er vi ute med første utgave som er satt med Print Automation fra Amedia. Vi har inngått avtale om kjøp av teknologi fra dem. 

Avisen skal fremdeles produseres innomhus på Olsborg, men har ikke lenger dedikerte personer til å jobbe med papir.

– Alt blir nettbasert, og nettvaktsjefene kjører over det som skal til papir, forteller Kristiansen, som har ledet avisa i to år.

Powered by Labrador CMS