Bjørn Olav Jahr og Svarttrost lanserer i dag andre sesong av podkastserien «Gåten Jan Helge Andersen».

Bjørn Olav Jahr

Offentliggjør avhørene av Jan Helge Andersen i ny podkast

– Det er i offentlighetens interesse å få innsikt i hvordan disse avhørene har foregått, sier Bjørn Olav Jahr.

Publisert

I en ny sesong av Svarttrost-podkastserien «Gåten Jan Helge Andersen» publiseres deler av Oslo-politiets avhør med Jan Helge Andersen.

– Ved å offentliggjøre inviteres lytteren inn i analysen, sier Svarttrost-journalist Bjørn Olav Jahr i en pressemelding.

Andersen står tiltalt for drap og voldtekt av Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i 2000. Rettssaken mot ham starter etter planen i midten av april 2024. 

Offentlighetens interesse

– Det er i offentlighetens interesse å få innsikt i hvordan disse avhørene har foregått, slik at vi kan føle oss trygge på at politiet i denne runden har ivaretatt rettssikkerheten både til Lena og Stine Sofie, deres etterlatte, Viggo Kristiansen og til Jan Helge Andersen, sier Jahr. 

Han har laget podkastserien sammen med journalistene Marte Solbakken og Sindre Leganger.

Jahr mener at det er et poeng å vise fram hvordan Oslo-politiet denne gangen har gjort det han omtaler som «profesjonelle avhør».

– Hvis vi bare skulle gjenfortalt hva som skjer i disse avhørene, ligger det en fare for at vi underkommuniserer eller overtolker. Ved å bruke selve avhørsopptakene, så inviterer vi lytterne med i våre analyser, sier Jahr.

Beslutningen om å publisere politiavhørene er tatt av Svarttrosts ansvarlig redaktør Kari Hesthamar. Hun mener at historikken i Baneheia-saken, der den i dag omgjorte dommen mot Viggo Kristiansen i stor grad var basert på informasjon som gradvis kom frem under politiavhør med Andersen, gjør at også fremgangsmåten og innholdet i de nye avhørene med Andersen har offentlighetens interesse.

– Vår vurdering er at å publisere de delene av avhørene der relevant informasjon kommer fram, vil opplyse saken best, sier Hesthamar.

Anonymiserer

I arbeidet med podkastserien har Svarttrost gitt Oslo-politiet anledning til å kommentere bruken av avhørsopptakene og det som kommer frem i dem. Det har de ikke ønsket, opplyser Svarttrost.

 Av hensyn til den involverte politiavhøreren er stemmen hennes anonymisert i serien.

Den nye sesongen av «Gåten Jan Helge Andersen» slippes i dag.Powered by Labrador CMS