Allerede i første sesong av «Operasjon Charlie» bestemte Synva Hjørnevik seg for å være transparent med lytterne om hvor vanskelig noen av de presseetiske avgjørelsene er og har vært.

Podkast

Identifiserer «Lurelegen» i ny podkastsesong

«Operasjon Charlie» går ut med navn på seriesvindler etter to års arbeid. Svarttrost-journalist Synva Hjørnevik forteller om krevende presseetiske vurderinger.

Publisert Sist oppdatert

Det var etter å ha lest en nyhetssak at journalistene i Svarttrost gikk i gang med å nøste opp i mysteriet om «Lurelegen». 

To år senere har de nå bestemt seg for å identifisere kvinnen som gjennom flere år har svindlet og lurt en rekke personer i Norge. 

Krevende

Det var på slutten av forrige sesong av den dokumentariske podkastserien «Operasjon Charlie» at journalistene Synva Hjørnevik og Sindre Leganger fikk ferten av at «lurelegen», eller «Charlie» som de har kalt henne, ikke var ferdig med å lure folk. 

Kvinnen er til sammen straffet for 44 bedragerier mot 59 mennesker og for svindel av over 2,9 millioner kroner. Den 5. februar i år ble hun dømt for fjerde gang for 12 nye bedragerier. 

– Det har vært et krevende terreng, for veien har på en måte blitt til mens vi har gått, sier Hjørnevik til Journalisten. 

Arbeidet med podkasten gikk plutselig fra å avdekke tidligere forhold til å avdekke pågående forhold, i det øyeblikk journalistene fikk nyss i at «Charlie» fortsatt satt på verdier. Det til tross for at ofrene i saken ikke hadde sett noe til erstatningen hun tidligere var dømt til å betale. 

– Vi fikk så mange tips på bakgrunn av første sesong at vi nærmest fløy på en bølge inn i andre sesong, forteller Hjørnevik om arbeidet med serien som er oppkalt etter Facebook-gruppa «Operasjon Charlie», som svindlerens ofre opprettet for å dele sine erfaringer.

Trukket seg unna

Arbeidet med andre sesong av «Operasjon Charlie», som består av seks episoder, kulminerer i en rettssak der kvinnen står tiltalt for tolv nye forhold. 

Å komme i kontakt med henne har ikke vært lett, for jo mer journalistene har jobbet med saken, og jo lenger de har kommet i prosessen, jo mer har hun trukket seg unna, forteller Hjørnevik. 

Forklaringen Charlie selv brukte for å ikke bidra til podkastens første sesong var at hun ønsket å legge saken bak seg. Hun ønsket å starte et nytt og bedre liv. 

– Vi falt på at det var hensynet til omgivelsene som veide tyngst, og landa til slutt på identifisering. Jeg håper det har en forebyggende effekt for fremtidige ofre, sier Synva Hjørnevik.

– Jeg var selv litt usikker på om det egentlig var verdt det når vi ikke kunne bringe noe nytt til torgs. Hun hadde fått en dom, hadde sona og gjort opp for seg. Vi diskuterte en del om vi skulle la saken ligge, men så fikk vi vite at hun til tross for at hun var dømt til å betale erstatning til ofrene eide et hus, og da holdt ikke argumentene hennes om at hun ville starte et nytt og lovlydig liv lenger, sier Hjørnevik. 

Hun legger til: 

– I tillegg fikk vi tips om at hun fremdeles holdt på å svindle folk, og det ga motor til å grave videre. 

«Charlie» slutter nemlig ikke å svindle folk, dermed fortsetter Hjørnevik og Leganger å grave. Men hva gjør man som journalist når personen alt handler om slutter å svare på henvendelser? 

– Det er snakk om en rekke ganske alvorlige beskyldninger som kommer frem som vi trenger at hun får vite om, sier Hjørnevik. 

 Hun forteller at Leganger på et tidspunkt oppsøkte kvinnen hjemme og fortalte at de vurderte å identifisere henne.

– Det kan føles litt cowboy der og da, men vi måtte bare vite at hun hadde informasjonen selv om hun gjorde seg utilgjengelig, forteller Hjørnevik. 

Identifiserer

Det aller største spørsmålet, det de har diskutert aller mest i prosessen med å få i mål podkasten, er spørsmålet om identifisering. 

Skal de gjøre navnet kjent for offentligheten?

Spørsmålet ble med ett veldig reelt da kvinnen på nytt ble dømt for svindel i februar i år. Dommen på syv måneder fengsel har «Charlie» anket. 

–  Da hadde vi en ny dom, sier Hjørnevik. 

Det var først under rettssaken i februar at journalistene Hjørnevik fikk en mulighet til å møte «Charlie» ansikt til ansikt for første gang.

Sindre Leganger og Synva Hjørnevik gjør opptak på en av de mange arendalsturene de siste to åra.

– Det var jo veldig viktig at hun også vet at identifiseringen kommer. Det kan ha en ganske inngripende effekt på hennes liv. «Charlie» har vært tydelig hele veien på at hun ikke ville bli identifisert på grunn av hensynet til tredjepart.

Selve avgjørelsen om å identifisere var det til slutt ansvarlig redaktør Kari Hesthamar som tok. 

Alle dommene og all historikken ble lagt på bordet. Diskusjonen i redaksjonen gikk ut på om forbrytelsene var gjentagende og alvorlig nok, og om det lå et berettiget informasjonsbehov i bunn. 

– Vi falt på at det var hensynet til omgivelsene som veide tyngst, og landa til slutt på identifisering. Jeg håper det har en forebyggende effekt for fremtidige ofre, sier Hjørnevik.

Deler erfaringer

Det har vært en krevende og spennende prosess å få podkasten i mål, forteller Hjørnevik. Allerede i første sesong bestemte de seg for å være transparente med lytterne om hvor vanskelig noen av de presseetiske avgjørelsene er og har vært. 

Underveis i podkasten forteller blant annet journalistene om hvor vanskelig det til tider kan være å jobbe som journalist. Hjørnevik forteller at det har vært godt å kunne være seg selv i podkasten. 

– Man er like usikker og tviler like mye som alle andre. Det er jo ikke sånn at man er høy og mørk og mystisk bare fordi man er journalist. Det har vært fint å kunne si at det her er dritskummelt, og jeg vet ikke om jeg tør. Vi har brukt mye av oss selv, og det har vi fått tilbakemeldinger på at lytterne liker godt, sier hun. 

Mye engasjement

Podkasten har så langt vært en lyttersuksess. Hjørnevik forteller om mye engasjement både i form av tilbakemeldinger og nye tips. I tillegg til at ofre for «Charlies» svindler kontaktet hverandre etter å ha hørt podkasten, har lytterne også advart om og dermed avverget nye svindler.

– Et av ofrene, han med det aller største kravet, fikk gjennom første sesong av podkasten vår høre om at «Charlie» satt på verdier som han kunne kreve pant i. I høst ble både huset og bilen til «Charlie» tvangssolgt, slik at han nå har fått tilbake 1,6 millioner, som var det opprinnelige erstatningskravet hans, forteller Hjørnevik.

Hun legger til: 

– Jeg tror det treffer en eller annen nerve i at serien er så «what the fuck», man skjønner ikke helt hva som foregår. Samtidig har det vært fint å se at arbeidet vi har lagt ned i podkasten har faktiske konsekvenser ut i verden. 

– Jeg håper at «Operasjon Charlie» kan bidra til at folk som har blitt lurt føler seg litt mindre dumme, at de skammer seg litt mindre, fordi det er så mye skam rundt det å oppleve å bli svindlet.

Sjette og siste episode av sesong to av «Operasjon Charlie» kommer torsdag 21. mars. Det er i denne episoden Charlie identifiseres.

Powered by Labrador CMS