Identifikasjons-kriteriet kan noen ganger slå skjevt ut. Montasje: Journalisten

Hvem har rett?

To aviser har hver sin «oljevinner» på forsiden. Forvirret? Vi har svaret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i august meldte Statoil at de hadde gjort et oljefunn på feltet Aldous vest for Stavanger. I går ble det kjent at oljefunnet er langt større enn tidligere antatt. Oljefunnet kan være det største siden midten av 1980-tallet, ifølge Dagens Næringsliv.

Hun eller han?

I dag slår «oljeavisene» Stavanger Aftenblad og Dagens Næringsliv nyheten opp på forsidene. Men med et uheldig utslag. Stavanger-avisa identifiserer letesjef Hans Christen Rønnevik i Lundin Petroleum til den rette finner. Dagens Næringsliv derimot kårer Statoils letesjef, Sigrid Borthen Toven, som den rettmessige finner.

Hvem har rett?

Journalisten tar en telefon til Statoil i håp om å få et ærlig svar. Og et ærlig svar vi får.

– Den kjedelige sannheten er at ingen av avisene har rett og at ingen av dem tar feil. Det er ikke én person som kan krediteres for funnet fordi dette er et arbeid som har blitt bygget stein for stein og som har pågått over lang tid. Funnet er et resultat av akkumulert kunnskap fra flere fagpersoner over lang tid, sier kommunikasjonsrådgiver Ole Anders Skauby i Statoil.

«Utsira-høyden»

Funnet som ble gjort av Statoil på Aldous-feltet nå i august skjedde på den ene siden av det som internt i selskapet kalles for «Utsira-høyden». I fjor fant Lundin Petroleum olje på feltet Avaldsnes på den andre siden av «høyden».

Dagens Næringsliv skriver at sistnevnte felt inneholder rundt 500 millioner fat olje. Offshore.no skrev i fjor at funnet ga Statoil tenning til å lete videre i området. Men det var altså Lundin – og derfor Hans Christen Rønnevik – som var letesjef for det første funnet.

Statoils funn på Aldous, som nå er i sentrum for nyhetene, inneholder trolig mellom 1.200 og 1.500 millioner fat olje, som altså er mer enn dobbelt så stort som fjorårets funn. Her har Statoil operatøransvaret, og det er Sigrid Borthen Toven som har hatt ansvaret for letingen.

Klokere? Statoils kommunikasjonsrådgiver oppklarer.

Vanskelig

– Det er vanskelig å gi en tabloid fremstilling av hvem som har æren for funnet. På Aldous er det Sigrid Borthen Toven som er den nærmeste personen å ansvarliggjøre for funnet, sier Skauby.

– Men vi gir helt klart kredit til andre.

Det hører også med til historien at de tre selskapene Statoil, Lundin Petroleum og Det Norske har andeler i begge områdene mens Petoro er lisenseieren.

 

Powered by Labrador CMS