PFU behandlet klage mot Østlands-Posten. Bildet er fra et tidligere møte.

Pressens Faglige Utvalg

Østlands-Posten felt i PFU:
– Veldig rart å ikke hente inn svar

Klaget inn etter saker om vaktbu.

Publisert Sist oppdatert

Da PFU behandlet klage mot Østlands-Posten onsdag 30. august, var de ikke i tvil om å felle avisa for brudd på punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse i Vær varsom-plakaten.

Avisa ble klaget inn etter tre artikler om at et medlem av kontrollutvalget i Larvik kommune ble beskyldt for å bruke ei vaktbu ved ei småbåthavn som hytte. 

PFU-klageren ble navngitt i avisa som varsler. 

Politikeren ble renvasket for beskyldningene, og hevdet seg i etterkant trakassert. Det var disse påstandene mot klager som utløste rett på samtidig imøtegåelse før publisering, konkluderte PFU.

Klagen gjaldt Vær varsom-plakatens punkter 3.3 om å klargjøre premisser i kontakten med kilder og 3.2 om kildebredde, men PFU konsentrerte seg primært om 4.14 om imøtegåelse.

– Jeg synes det er veldig rart å ikke hente inn et svar fra den som skytset rettes mot. Her blir påstander om trakassering av verste sort hengende uten forsøk på imøtegåelse, sa Gunnar Kagge, PFU-representant for journalistene, under diskusjonen.

«I en av de påklagede artiklene ble klager, uten å bli navngitt, beskyldt for å trakassere den omtalte politikeren. De publiserte påstandene er av en karakter som utløste klagers rett til samtidig imøtegåelse; de er både sterke og av faktisk karakter, og klager er etter utvalgets syn identifiserbar, siden han ble navngitt i den første artikkelen», står det i den vedtatte uttalelsen.

Les mer om saken hos PFU-basen.

Powered by Labrador CMS