Dagbladet ble felt på punkt 3.2 i Vær varsom-plakaten da PFU i dag behandlet en klage fra en menighet i Bergen.

Pressens Faglige Utvalg

PFU: Dagbladet brøt god presseskikk

Klaget inn av Kristi Åpenbaringsmenighet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagbladet publiserte i oktober i fjor en artikkel om Den russisk-ortodokse kirke som hadde kjøpt flere eiendommer i Norge. Tittelen var: «Dagbladet avslører: Russere kjøpte eiendom ved marinebase».

I dag ble artikkelen felt for brudd på god presseskikk av Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Klager er Kristi Åpenbaringsmenighet, menigheten som er omtalt i Dagbladets artikkel.

– Ikke russere

Ifølge klager er tittelen feil. Det stemmer ikke at russere kjøpte eiendommen. «Meste parten av våre medlemmer har ikke noe å gjøre med russerne», står det i klagen.

Klager påpeker også at menigheten skrev til Dagbladet før publisering at de har medlemmer fra mange nasjoner, og at det er «få igjen av» russere.

Menighetens prest, som også har skrevet klagen, er selv ukrainer.

Artikkelen ble sterkt kritisert da PFU i dag behandlet klagen.

– Uferdig

– Unyansert, uferdig – og litt rar, for å bruke det uttrykket, sa Øyvind Kvalnes, som representerer allmennheten i utvalget.

– Ekstremt mistenkeliggjørende, sa Stein Bjøntegård, som representerer redaktørene i PFU.

Flere pekte på at de oppfattet artikkelen som dårlig disponert. Hvor den ukrainske prestens uttalelser som kommer helt sist i artikkelen, motsier mye av det som står tidligere i teksten. Blant annet prestens Russland-motstand.

I sin uttalelse skriver PFU:

«PFU understreker at Dagbladet var i sin fulle rett til stille kritiske spørsmål om kjøpet av bedehuset med utsikt til Haakonsvern. De sikkerhetspolitiske spørsmålene som artikkelen reiste, hadde offentlig interesse.»

Videre heter det:

«Samtidig forstår PFU at klager opplever artikkelen som rammende, og at menigheten føler seg mistenkeliggjort. Artikkelen skapte utvilsomt inntrykk av en menighet som kan spionere for Russland på det norske forsvaret.»

Kontroll av opplysninger

Og utvalget konkluderer:

«PFU mener artikkelen er i et presseetisk grenseland, men finner det kritikkverdig at kontrasten mellom prestens Russland-motstand og det kritiske søkelyset på eiendomskjøpet hverken er problematisert eller hensyntatt i artikkelen.»

Dagbladet ble felt på punkt 3.2 i Vær varsom-plakaten, om kontroll av opplysninger.

Powered by Labrador CMS