Alt var langt fra bedre før, mener PFU-leder Alf Bjarne Johnsen. Foto: Ole Dag Kvamme.

PFU-lederen mener mediene tar mer hensyn enn før

Alf Bjarne Johnsen karakteriserer journalistikken som mer aktsom og respektfull enn før.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Alf Bjarne Johnsen i Pressens faglige utvalg mener kritikken fra Jan-Erik Larsen og Hans-Christian Vadseth bommer.

- Det var mye hardere tone i media før. Nå er det helt andre vilkår. Som PFU-leder mener jeg det også er i mitt mandat å kunne si noe om denne utviklingen. Spissoformulert kan man lure på om Larsen går ut slik fordi han vil skaffe seg flere kunder, kommenterer VG-journalisten.

LES OGSÅ: Jan-Erik Larsen mener mediene paralyserer kildene

Han mener Larsen må gå dypere inn i kjennelsene fra PFU. Fellelsene i stor grad bygget på slurv og manglende faktasjekk, og på det kjente punktet 4.14 (Vær varsom-plakatens punkt om samtidig imøtegåelse, red. anm.) Men det store bildet er ikke at pressen er respektløs og bygget på lite kunnskap. Snarere mener han journalistikken er mer aktsom og respektfull enn før og trekker frem tidligere tiders anonyme omtaler og karakteristikker.

- Tidligere var det lov å komme med anonymre karakteristikker. Det finner du ikke lenger. Det store bildet er at man tar større hensyn i dag. De som blir kritisert kommer til orde, og gjør de ikke det, så kan de komme til PFU.

Han viser til to større saker som overgrepene i Hemsedal, og skilsmissen meldt fra Slottet. Begge disse mener han ble omtalt på en hensynsfull og menneskelig måte med tunge etiske vurderinger i bunnen. Noe beviser at mediene ikke ønsker å gå over noen grenser, sier Johnsen.

Her kan du følge den 24 timer lange etikkdebatten

Ute etter kunder

- Har du grunnlag for å hevde at pressen er mer respektfull enn før?

- Nå har jeg nettopp kommet med to eksempler fra nylige, store omtalte hendelser. Det er riktig at vi har færre journalister enn før, men det betyr ikke at de nødvendigvis er dårligere. 

Han opplever kritikken også som et utspill for å skaffe flere kunder.

- Det er ikke sånn at veien til en god behandling i media går gjennom kommunikasjonsrådgivere. Journalistikken kan være beinhard, og vi skal utfordre. Men folk skal komme ordentlig til orde. Det er litt av samfunnskontrakten mellom redaktørstyrte medier og publikum, sier Johnsen.

- Kan det være bransjen har en helt annen oppfatning av seg selv enn hvordan den ser ut utenfra?

- Det må man ta høyde for. Jeg ser dette med bransjebriller, men det hevder jo også Larsen at han selv gjør, etter mange år i media.

 

Powered by Labrador CMS