Auschwitz-Birkenau var nazistenes dødsleir, ikke en polsk konsentrasjonsleir. Foto: Adam Tas, Creative Commons

PFU frifant pressen, men den polske regjeringen vil fengsle de som kaller Auschwitz en polsk dødsleir

Ny lov godkjent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen i Polen har godkjent en ny lov som blant annet åpner for fengselsstraff for folk som omtaler Auschwitz og andre nazistleire i landet som «polske dødsleire».

Det er ventet at den vil gå gjennom i nasjonalforsamlingen uten problemer.

Målet med loven er å stanse det som er et velkjent problem for landet, nemlig at utenlandske medier og til og med USAs president Barack Obama har omtalt nazistenes leire som polske. Dette er et inntrykk landet overhodet ikke vil skal feste seg, og nå risikerer man altså straff for å ordlegge seg feil.

Tusenvis av sinte polakker sender protestmail til PFU

For ganske nøyaktig et år siden omtalte avisen Sør-Trøndelag dødsleiren Auschwirtz som en polsk konsentrasjonsleir ved en tabbe i en filmanmeldelse.

Kan Auschwitz kalles en «polsk konsentrasjons­leir»? PFU avgjør.

I fjor høst ble en norsk avis klaget inn for Pressens Faglige Utvalg for å ha omtalt Auschwitz som en «polsk konsentrasjonsleir» i forbindelse med en filmanmeldelse. Avisen var raskt ute og beklaget språkbruken, og klageren, som er redaktør og journalist for et polskspråklig nyhetsnettsted med base i Norge, fikk ikke medhold i at avisen hadde brutt god presseskikk.

Les det originale PFU-dokumentet i sin helhet her, med uttalelsen som frikjenner Sør-Trøndelag

Polen frykter at yngre generasjoner, etter hvert som krigen kommer på stadig lengre avstand, vil tro at polakker deltok i driften av Auschwitz, Treblinka og de andre såkalte dødsleirene. Det tyske angrepet påPolen utløste den andre verdenskrig og landet var underlagt en brutal okkupasjon. Rundt 5,5 millioner polske borgere, inkludert nærmere 3 millioner jøder, ble drept i løpet av krigen.

Powered by Labrador CMS