Politimester Johan Brekke mener Politiforums redaktør ikke er tillitsvalgt, men må vurderes på lik linje med andre journalister.

Kollegene stilte spørsmål om Mortvedts tilgang på politihuset

Politimesteren avviser at Politidirektoratet har gitt påtrykk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i uken intervjuet Journalisten Politiforums redaktør Ole Martin Mortvedt etter at han ble fratatt adgangskortet sitt til politihuset i Hamar. Mortvedt var tidligere, før han for 16 år siden ble redaktør i Politiforum, polititjenestemann i Hamar. Siden da har han hatt eget adgangskort til politihuset. I januar ble han fratatt dette. 

Mortvedt stiller spørsmål om hvorvidt Politidirektoratet har lagt påtrykk på politimester Johan Brekke

– Jeg kan avkrefte at direktoratet har gitt føringer i saken. Dette har jeg tatt tak i helt på egenhånd, sier Brekke til Journalisten.

Han forteller at utgangspunktet er at flere kolleger henvendte seg til han etter tiltredelsen som politimester på slutten av fjoråret og stilte spørsmål rundt Mortvedts tilgang. Brekke forteller at han ikke var klar over problemstillingen, men sjekket med administrasjonen om dette stemte. Det gjorde det og da ble Mortvedt fratatt den frie tilgangen han til da hadde hatt. 

– Det er problematisk siden jeg oppfatter ham som redaktør og journalist og ikke tillitsvalgt. Det ble klagesak og vi sjekket med departementet som støttet oss i denne fortolkningen.

Mange ville nok hatt tilgangen

Brekke sier at han opplever det som viktig at mediene behandles likt. Han mener det ikke er riktig at han bidrar til en lukkethetskultur opp mot mediene. Dersom det kommer kritiske saker rydder han opp underveis. I tillegg holder han to møter i året med mediene. 

Med tanke på Mortvedt er det rollene det handler om.

– Det er nok mange journalister som kunne ønsket seg en tilgang slik han hadde. Jeg ser ikke noen grunn til at redaktøren i Politiforum skal særbehandles på dette området. 

Hvorfor nå? Etter 16 år. Enkelt, sier Brekke, ansatte ved Innlandet politidistrikt stilte spørsmål ved Mortvedts tilgang til Politihuset.

– Har dine forgjengere gjennom 16 år gjort feil?

– Jeg skal ikke sette meg til doms over hva andre politimestere har gjort. Jeg har gjort denne vurdering basert på min oppfatning. Det skal være et skille mellom det å være ansatt og det å være redaktør.

Rar situasjon

Ole Martin Mortvedt i redaksjonen i Oslo. Her med markedskonsulent Heidi Bjørkedal og nettjournalist Torkjell Jonsson Trædal. Foto: Bjørn Åge Mossin

Ole Martin Mortvedt i Politiforum skriver i e-post til Journalisten at det er rart at noen utenfra, som ikke kjenner til hvordan dette virker i praksis skal endre på noe som har fungert fint i 16 år. Han poengterer også at det er opptil politimesteren å utvise skjønn.

– Brekke tar ikke i betraktning de rettigheter jeg har som tillitsvalgt etter hovedavtalen. Han betrakter meg kun som journalist. Saken er at Politiets Fellesforbund betrakter redaktørstillingen som et tillitsverv, og jeg er derfor valgt på sentralt nivå i organisasjonen.

Han viser til at hovedavtalen gir tillitsvalgte uhindret adgang til arbeidsplassen. 

Powered by Labrador CMS