Bodø Nu stakk av med Svarte Natta-prisen

TROMSØ (Journalisten): Og Odd Klaudiussen i iTromsø fikk hedersprisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Foto: Simon Aldra.

En fullsatt festmiddag på konferansehotellet i Tromsø fikk med seg da flere priser og et ras av diplomer ble delt ut til journalister fra hele Nord-Norge. Selveste hovedprisen gikk til Bodø Nu for deres arbeid med å deres avsløring av luftslottet Kokoon.

Redaksjonen har over flere artikler arbeidet fram avsløringen bak milliardprosjekt på Gran Canaria som viste seg å være et luftslott og som tappet flere aksjonærer for millioner. Selskapet saksøkte også mediehuset og krevde 20 millioner kroner etter den omfattende kritiske dekningen. 

Juryen som har bestått av juryleder Bård Borch Michalsen, Tore Bratt og Ingun A. Mæhlum skriver i sin begrunnelse at de drister seg å kalle arbeidet spektakulært og at det kaster bredt og dypt lys på tvilsom forretningspraksis.

«I bunnen for det om ble presentert for leserne, ligger langvarig systematisk arbeid med et vell av skriftlige og muntlige kilder, tidkrevende analyser og vanskelige etiske overveielser. Stoffet formidles med ord, bilder og layout i en mesterlig dramaturgi som trekker leserne med seg fra begynnelse til slutt.»

Bak journalistikken står Mariell Tverrå Løkås, Rune Nilsen, Markus André Jensen, Geir Are Jensen og Preben Hunstad i Bodø Nu

Her kan du lese metoderapporten redaksjonen sendte til Skup

Det ble også delt ut flere diplomer til Svarte Natta-prisen: 

Mariela Idivuoma, Carl-Gøran Larsson, Tor Emil Schanche, Ewa-Mari Hedman, Anna Sunna, Adam Alexander Johansson og Jan Rune Måsø i NRK Sápmi for «Krigen om the Black Snake».

Hilde Mangset Lorentsen, NRK Nordland, for en serie reportasjer om barnekullet som forsvant.

Fredrik Kampevoll, Troms Folkeblad, for Nicopan-saken. Og Torkil Emberland, Linn Bertheussen og Rune Endresen Nord24, for en serie artikler om Opplysningsvesenets fond.

10.000 tegninger 

Hedersprisen under kveldens utdeling var det Odd Klaudiussen i iTromsø som fikk. 

«I nesten 30 år har han bidratt med en særformet form for journalistikk han snart er alene om i landsdelen, i hvert fall seks dager i uka. Gjennom sjangeren tegning som journalistikk har prisvinneren gitt leserne perspektiver, innfall og utfall som de vanskelig kan få på andre måter.»

«Han har tegnet innen alle tematiske irrganger journalistikken sveiper innom; fra lettbeint og humoristiske tegninger om vær og vind, via sport og idrett til tunge og alvorlige politiske temaer. Det er ikke et tema som er for alvorlig eller trivielt. Klaudiussen tegner til hva det måtte være, og gjerne med syrlige bemerkninger mot makta og det etablerte. Odd Klaudiussen jobber i dag tett med avisas kommentatorer, og regnes internt som en bauta også for den meningsbærende journalistikken.»

Klaudiussen står for godt over 10.000 tegninger for avisen, og så langt har produksjonen heller økt enn blitt redusert. 

Priset hverdagsjobben

I fotoklassen ble det delt ut diplom til både Ola Solvang i Nordlys og Frøydis Falch Urbye i Ságat. Selve prisen var det Simon Aldra i Brønnøysunds Avis som fikk for bildet «Ferjedåp på Sør-Helgeland»

«Hovedprisen går til et hverdagsfotografi med snert. Det er et bilde vi kjenner oss igjen i. Vi vet hvor vi bor, og været kan være så som så. Bildet er rent ut malabarisk, og fotografen har selv måttet utholde skjitvær for å få ta det. Alle personene på bildet prøver på beste måte å holde maska, mens værgudene jobber mot dem.»

 

 

I klassen video  fikk Frøydis Falch Urbye i Sagát igjen diplom mens selve prisen gikk til Harald Albrigtsen, Bernt Olsen og Tor Even Mathisen i NRK, region nord, for Aurora Borealis – en helaften under nordlyset.

«Denne videoen står som en soleklar vinner. Det er spektakulært arbeid som er gjort over flere år med det nyeste av teknologi. Vi får nyte noe som ikke er gjort før i dette formatet. Hovedprisen går til et ekstremt godt håndverk.»

Powered by Labrador CMS