Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen varsler at partiet vil høyne mediestøtten i sitt alternative budsjett for 2019. Foto: NTB scanpix

Er bekymret for falske nyheter - vil gi mer penger til mediene

Senterpartiet føyer seg inn i rekken av opposisjonspartier som vil høyne mediestøtten.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiet (Sp) vil gi 27, 5 millioner kroner mer i støtte til mediene enn regjeringen i sitt alternative statsbudsjett.

Det sier partiets mediepolitiske talsperson Åslaug Sem-Jacobsen til Journalisten. Sp legger fram sitt alternative budsjett på mandag, men kan fortelle fredag at de vil øke pressestøtten med 12, 5 millioner og innovasjonsstøtten med 15 millioner.

– Det er nå vi må å gi ekstra støtte til mediene, ikke om to år, sier hun.

Sem-Jacobsen er kritisk til at regjeringen ikke øker støtten nå mens den venter på at Stortingets mediemelding skal bli klar.

Venter på mediemeldinga

Kulturminister Trine Skei Grande (V) sa blant annet til Journalisten da hun la fram regjeringens forslag til budsjett i oktober, at de ikke ville øke en ordning som de uansett skulle forandre på.

Regjeringen foreslår å holde pressestøtten på 313 millioner, som den har vært på siden 2016. Det fører til reelle kutt i og med at summen ikke blir justert etter den generelle prisveksten. Regjeringen vil imidlertid øke innovasjonsstøtten fra 7 til 10 millioner kroner.

Grande har sagt at mediemeldinga kanskje kommer før jul. Den skal ut på høring og vedtas i Stortinget, så endringene vil uansett ikke påvirke statsbudsjettet før tidligst 2020.

– Nødt til å hjelpe nå

Sem-Jacobsen mener man ikke kan vente på at endringene i meldinga skal tre i kraft, fordi mediene er i en brytningstid.

– Vi er nødt til å hjelpe mediene nå. Jeg er særlig bekymret for framveksten av falske nyheter og alternative medier.

Hun mener dette er en utfordring mediene må slite med på toppen av de økonomiske utfordringene fra annonsefall og digitalisering.

Sem-Jacobsen roser imidlertid regjeringen for at de startet med innovasjonsstøtten i fjor, selv om partiet mener den bør økes mer.

Opposisjonen øker støtten

Flere av de andre opposisjonspartiene gjør som Senterpartiet i sine alternative budsjett. KrF har sagt at de vil øke pressestøtten med 15 millioner. De la fram sitt alternative budsjett fredag.

Arbeiderpartiet har ennå ikke lagt fram sitt alternative budsjett, men røpet til Journalisten at de vil øke mediestøtten med 15 millioner til ulike tiltak, der 10 av dem går til pressestøtte.

SV la fram sitt alternative budsjett på onsdag. De er det partiet Journalisten har snakket med som vil gi mest.

SV vil øke pressestøtten med 20 millioner og innovasjonsstøtten med 9 millioner. De har også foreslått å bevilge penger til en ny støtteordning på 8 millioner for gravejournalistikk, som Medietilsynet skal forvalte.

- Vi vil øke mediestøtten for å ta vare på det viktige mediemangfoldet vi har i Norge. Vi har en presse som ser makta i kortene og er tilstede i hele landet. Hvis de skal omstille seg, må man også ha en offentlig politikk som støtter opp under det, sier Freddy André Øvestegård, som sitter i kulturkomiteen for SV, til Journalisten.

Powered by Labrador CMS