Espen Egil Hansen og Aftenposten har som ambisjon å grave videre i det de mener kan være ulovlig overvåkning i Oslo. Foto: Birgit Danneberg

PST-henleggelse stanser ikke Aftenposten

Fortsetter jakten på falske basestasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette er et viktig saksfelt. Denne typen overvåkning er mer og mer vanlig. Da er det viktig at vi har politi som evner å overvåke og forhindre denne typen kriminalitet, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten til Journalisten.

Tidligere i dag ble det kjent at PST henlegger etterforskningen av avlytting ved hjelp av falske basestasjoner og IMSI-fangere. Blant annet heter det i henleggelsen at Aftenpostens datagrunnlag ikke var godt nok.

Hansen sier at han ikke er spesielt overrasket over at PST har valgt å henlegge saken. Det var omtrent som forventet, sier han. Hansen mener at PST er relativt bastante i sin konklusjon - selv om den kanskje ikke er like bastant som i mars. Samtidig som ledende eksperter på feltet har en annen konklusjon.

– Men jeg kan slå fast at Aftenposten ikke har tenkt å henlegge saken.

Ikke for tynt

Redaksjonen vil jobbe videre med saken. Ambisjonen er ifølge redaktøren å få fram mer informasjon på fagfeltet. Hansen viser til at PST heller ikke denne gangen vil legge fram sitt grunnlagsmateriale. Det har Aftenposten vært åpne om og gitt mulighet til å bli ettergått i metoder ved å la folk se datagrunnlaget i kortene, og eventuelt komme med alternative synspunkter.

– Vi må bare slå fast at PST har annet syn på det enn hva uavhengige ledende eksperter har. Vi behandler dette journalistisk. Ut fra det materialet vi har og de vurderinger uavhengige og ledende eksperter gir, framstår det som overveiende sannsynlig om at det er foregått bruk av falske basestasjoner. Det står fast.

Selv om PST mener Aftenposten har for tynt grunnlagsmateriale til å vurdere om ulovlig overvåkning kan ha funnet sted, blant annet som følge av at mediehuset ikke har normalbildet liggende til grunn, mener Hansen noe annet. Han viser til at både de tre selskapene som har bistått avisen og eksperter som har sett på materialet er uenig i dette. De mener, ifølge redaktøren, at det det ikke lenger er hensiktsmessig med normalbildet for å oppdage avansert avlytting.

– Vi har fått fram at Oslo-politiet bruker IMSI-fangere i sin virksomhet i snitt én gang i uken. PST har også gjort det en rekke ganger. Da er det viktig at vi har en trygghet om at det materialet de samler inn blir behandlet på en riktig måte, sier han og gjentar: –Aftenposten har ingen ambisjonen å henlegge vår sak.

Powered by Labrador CMS