Kulturredaktør Cecilie Asker i Aftenposten understreker at anmelderen står inne for anmeldelsen og terningkastet til Øyas avslutningskonsert.

Aftenposten

Publiserte kladd: Aftenposten endret Øya-anmeldelse etter at lesere stusset

Uferdige setninger kom med i anmeldelsen av Sigrid-konsert.

Publisert

Det var etter lørdagens Øya-konsert med den norske artisten Sigrid Solbakk Raabe at en konsertanmeldelse med noen spesielle elementer ble publisert på Vink, Aftenpostens egen Osloguide. 

Artisten Sondre Lerche var en av flere som reagerte på ordlyden i anmeldelsen. 

«Denne anmeldelsen inneholder tre av de pussigste passasjene jeg har lest så langt» skrev han på Twitter / X lørdag kveld. 

Endret anmeldelsen

I den første versjonen av anmeldelsen stod det blant annet: 

«Sigrid påpeker at hun har det trygt, men hun har jo ikke det, så lenge vi har skribenter som kjemper for å undertrykke minoriteter»

Denne og flere setninger er nå slettet fra anmeldelsen. 

I retteloggen står det: 

«Aftenposten har gjort endringer i anmeldelsen 13. august kl 10:51. Noen uferdige setninger fra en kladdet versjon har kommet med i den publiserte anmeldelsen og er fjernet. De språklige endringene påvirker ikke meningsinnholdet eller karakteren som er gitt.»

Ekstremsport

Kulturredaktør i Aftenposten, Cecilie Asker, bekrefter overfor Journalisten at det har gått litt vel fort i svingene for Aftenpostens anmelder denne gangen. 

Anmelderen har sittet med to tekster, en kladd og selve anmeldelsen og i kampens hete har han fått med noen ufullstendige setninger som mangler kontekst, forklarer kulturredaktøren.

– Konsertanmelderi på festival er jo litt ekstremsport, sier Asker. 

Hun forklarer: 

– Det er veldig hektisk, og vi har ofte veldig korte deadlines på kvelden. Anmelderne sitter og skriver i presseteltet samtidig som de ser på konsert. Denne anmeldelsen ble levert sju minutter etter konsertslutt. 

Vanligvis har Aftenposten kontrolledd som tar seg av slike feil, men denne gangen sviktet rutinene. 

– Anmeldelsen ble rettet opp på søndag morgen, men retteloggen ble i første omgang litt knapp, så den førte kanskje til flere spørsmål enn svar, forteller Asker. 

Loggen er nå oppdatert, hvor Aftenposten har forklart litt mer i detalj hva som skjedde. 

Avkrefter bruk av KI

– Hva er grunnen til at det skal gå så kjapt? Hvorfor det er så press på tid etter sånne konserter? 

– En konsert av dette kaliberet er en nyhet. Det er jo en avveining det med å kvalitetssikre opp mot det å få nyhetene ut, samtidig handler det om tidspunkt på døgnet. Det ligger en forventning om å kunne få lest anmeldelsen etter konserten og ikke måtte vente til dagen etterpå, svarer Asker. 

Hun presiserer at setningene som ikke skulle med ikke har noe å si for kvalitetsvurderingen av konserten, og at anmelderen står inne for den sekseren han ga.

– Her fikk leserne litt mer innsyn i anmelderens kladd enn det som var ønskelig. Men det er klart, dette var ikke bra nok. Og det beklager vi, sier Asker. 

Hun legger til:

– Jeg har sett på internett at det har blitt spekulert i om det har vært bruk av ChatGPT eller rus, men jeg kan avkrefte begge deler. 

Powered by Labrador CMS