Debatt:

Ordfører Ragnhild Aashaug (til venstre) og rådmann Siv Stuedal Sjøvold i Tolga kommune. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Ordfører Ragnhild Aashaug (til venstre) og rådmann Siv Stuedal Sjøvold i Tolga kommune. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Tolga-ordfører reagerer på VG-redaktørens svar

Ekstremt krevende situasjon for liten kommune.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Jeg reagerer på den voldsomme polemikken dere utstyrer vårt tilsvar med. VG unnlater å se at vi har tatt selvkritikk for feil som er gjort og at vi gjentatte ganger har presisert at vi tar lærdom av alle funn i denne saken og kommer til å bruke den statlige granskingen i vårt videre arbeid.

Se svar fra VG nederst i saken.

Tolga kommune har i lang tid tatt «støyten» for feil og mangler fra mange forvaltningsnivåer - både våre egne og andres - i hele sakskomplekset i den såkalte Tolga-saken.

Av hensyn til og respekt for både brødrene og den offentlige granskingen, som har snudd hver stein i saken, har vi unnlatt å polemisere mot dette etterlatte inntrykket; at kommunen både har «satt noen under vergemål» og «satt diagnoser» som vi ofte har blitt møtt med. Dette blant annet fordi vi rett og slett trengte en uavhengig gjennomgang for å forsikre oss om hva som faktisk var skjedd i saken.

På vegne av kommunen har jeg flere ganger har bedt brødrene om unnskyldning for situasjonen de er havnet i, som vi forstår er krevende uavhengig av hvem som har begått feil.

På vegne av kommunen har jeg flere ganger har bedt brødrene om unnskyldning for situasjonen de er havnet i, som vi forstår er krevende uavhengig av hvem som har begått feil. Vi har gitt dem honnør for å ha reist et viktig og sensitivt tema knyttet til vergemål i den nasjonale debatten og er vi glad for at de fikk sakene sine belyst. Vi lytter til granskingens innspill om brukermedvirkning og skal bruke dette i vårt videre arbeid.

At det for en liten kommune er en ekstremt krevende situasjon å stå i en så voldsom mediestorm som denne saken, bør også VG se.

På side 23 i granskingsutvalgets felles gjennomgang gjøres det godt rede for feilene som er begått av kommunen i når det gjelder registrering i PU-ordningen. Vi har tatt og vil også i fortsettelsen ta disse feilene og annen kritikk på dypeste alvor. Det eksisterer likevel fortsatt en oppfatning i offentligheten at kommunen har ansvar for feilene som skjedde i vergemålssakene og at man har «stilt diagnoser».

VG må ha forståelse for at vi har behov for å oppklare dette.

VG svarer:

Vi har forståelse for at saken har krevd mye av både ledelse og administrasjon i Tolga kommune. Vi skjønner at det for en liten kommune kan gi uvante utfordringer ved både å svare på en rekke vanskelige og kritiske spørsmål fra VG rundt deres håndtering, og ved å måtte stå i søkelyset fra en stor offentlig granskning.

Jeg er likevel glad for å lese at ordfører Ragnhild Aashaug understreker kommunens ansvar og beklagelse overfor brødrene Holøyen. Vi håper selvsagt at ordfører Aashaug også ser verdien av VGs undersøkende journalistikk og konsekvensene av den, selv om prosessen for dem har vært krevende å håndtere.

Tora Bakke Håndlykken
Nyhetsredaktør i VG

Powered by Labrador CMS