– Dette viser en regjering som går inn for mest mulig hemmelighold, sier Tron Strand etter å ha lest regjerings forslag til endringer av offentlighetsloven.

Offentlighetsloven

Reagerer på forslag til lovendring: – Jeg er fullstendig sjokkert

Lederen for Pressens offentlighetsutvalg ble tatt på senga.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klokken 15.15 fredagen før påske sendte regjeringen sitt forslag til endringer i offentlighetsloven ut på høring. Tidspunktet får Tron Strand, leder for Pressens offentlighetsutvalg (PO), til å reagere.

– Jeg er fullstendig sjokkert og tatt på senga over at regjeringen velger å presentere et sånt lovforslag fredag ettermiddag før hele Norge tar ferie, fastslår Strand i en pressemelding.

Lovforslaget legger ifølge offentligshetsutvalget opp til fullstendig hemmelighold av interne saksdokumenter.

– Går dette gjennom kan forvaltningen holde tilbake ethvert spor av det de selv definerer som internt i sin saksbehandling. Forslaget har dramatiske konsekvenser for innsynsretten i Norge og bryter fullstendig med det regjeringen har frontet i regjeringsplattformen om at den er for åpenhet, sier Strand.

Han legger til:

– Dette viser en regjering som går inn for mest mulig hemmelighold. Det norske demokratiet har ingenting å tjene på at offentlige myndigheter skjuler seg bak lukkede dører når de skal arbeide med saker av betydning for landets innbyggere.

Fristen for å levere høringssvar er 5. juli.

Powered by Labrador CMS