Pressens hus
Det var under et kurs på Pressens hus torsdag, at journalister ble bedt om ikke å direkte sitere paneldeltakerne.

Klimajournalistikk

Redaktør mener IJ ga munnkurv til journalister på klimamøte

– Ikke riktig, svarer instituttleder Siri Skaalmo.

Publisert Sist oppdatert

I en kommentar fredag skriver redaktør i Transit Magasin, Terje Karlsen, at det var munnkurv for journalister da Institutt for journalistikk (IJ) avholdt møte med klimaministre i Pressens Hus torsdag.  

Kurset ble holdt med såkalte Chatham House-regler, der man ikke skal sitere noen direkte, men fortsatt kunne bruke informasjonen.  

– Munnkurv

Blant andre klima- og miljøminister Espen Barth Eide, hans danske kollega Dan Jørgensen og Sveriges sjefsforhandler Mattias Frumerie, var tilstede på kurset for journalister som skal dekke FNs klimatoppmøte COP28. 

Ifølge IJ skulle kurset gi et ærlig innblikk i hva som forventes foran klimatoppmøtet. 

«For å få dette møtet i stand har IJ og IJs kollegaer i Danmark og Sverige gått med på én betingelse; ingen av de offisielle deltakerne fra de tre landene kan siteres, ihvertfall kan det ikke offentliggjøres hvem som sa hva, under dette møtet», skriver Karlsen i sin kommentar. 

Pressen burde ikke gå med på regler for taushet rundt et «kurs» om FNs klimaforhandlinger og det kommende toppmøtet, mener Karlsen. 

– Ikke riktig

Leder for IJ, Siri Skaalmo, sier til Journalisten at det ikke er riktig at journalistene hadde munnkurv under kurset torsdag.  

Siri Skaalmo sier IJ selvfølgelig er for full åpenhet.

Informasjonen kunne brukes fritt, sier hun, men dersom man ønsket å sitere, eller knytte uttalelser til enkeltpersoner, måtte man avsjekke dette med deltakeren. 

– Vi gjorde det for å skape et møteformat der vi unngikk at politikerne kom med kulepunktlister med utsagn og planlagt kommunikasjon, men fritt kunne snakke om konfliktlinjer og utfordringer med å drive klimapolitikk i Norden. 

IJ er selvfølgelig for full åpenhet, og reglene torsdag handlet kun om å sitatsjekke, sier Skaalmo. 

– Dette var en forhåndsbriefing før COP28, slik at journalistene får et bedre grunnlag for å lage kritisk klimajournalistikk, avslutter hun. 

Skaalmo understreker også at enkelte av politikerne aktivt brukte formatet og fortalte ting de presiserte ikke var mulig å si offentlig.  

Oppdatering: 

IJ har henvendt seg til Karlsen og presisert at det var IJ selv som tok initiativ til bruk av Chatham House-regler, og ikke politikerne. Karlsen har derfor endret teksten Journalisten siterer tidligere i denne artikkelen til: 

«Under planleggingen av møtet på Pressens Hus har IJ og IJs kollegaer i Danmark og Sverige lagt dette som premiss; ingen av de offisielle deltakerne fra de tre landene skal siteres, ihvertfall kan det ikke offentliggjøres hvem som sa hva.»

Powered by Labrador CMS