Facebooks gründer Mark Zuckerberg, her fra et intervju med Financial Times i 2010. Foto: Robert Scoble/Flickr.com

Kultur=ministeren og redaktør=foreningen inviterer Mark Zuckerberg til Norge

Vil ha Facebooks sjef til redaktørenes høstmøte for å skape en åpnere og bedre dialog med norske medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et brev adressert til konsernsjef Mark Zuckerberg i Facebook inviterer Norsk Redaktørforening og kulturministeren selskapet til redaktørenes høstmøte i Oslo 31. oktober.

Invitasjonen kommer etter at Facebook tidligere fjernet poster med Nick Uts bilde av den nakne jenta Kim Phuc som flykter fra napalmbombene under Vietnamkrigen i 1972.

– Selv om dere i løpet av de siste dagene har snudd og bestemt dere for å endre praksis når det gjelder dette spesifikke bildet, så mener vi det er behov for dialog om regler for viderepublisering av innhold fra redaktørstyrte medier, heter det i brevet som er undertegnet av styreleder Harald Stanghelle i Redaktørforeningen og kulturminister Linda Hofstad Helleland.

I en pressemelding fra avsenderne sier Helleland at det er på tide at Facebook tar sin posisjon i medielandskapet på alvor ved å gå i dialog med den norske mediebransjen. På møtet ønsker hun å diskutere sensur og ytringsfrihet med Zuckerberg eller den han måtte sende for å representere selskapet.

– Facebook er en av verdens viktigste mediekanaler, men agerer som et lukket brorskap. Bare unntaksvis svarer de på mediehenvendelser og kritikk. De lar seg sjelden intervjue og deltar ikke i den løpende debatten om seg selv. Alt dette bryter med de åpenhetsverdiene mediene må dyrke og holde i hevd, sier Stanghelle, som til daglig jobber som redaktør i Aftenposten, i samme melding.

Bekymret

I brevet viser de to til at forfatter Tom Egeland og Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum er blitt midlertidig utestengt for å ha publisert Nick Uts bilde. De viser også til at statsminister Erna Solberg opplevde å få bildet fjernet fra sin profil.

– Sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansen ga uttrykk for sin bekymring i et åpent brev til deg som ble publisert fredag 9. september. “Selv om jeg er sjefredaktør i Norges største avis, må jeg innse at du begrenser mitt rom for å utøve redaktørgjerningen” skriver Hansen, som også reagerer på manglende tilgjengelighet og åpenhet fra Facebooks side. Vi deler Espen Egil Hansens bekymring og ønsker derfor å komme i dialog med dere, heter det i brevet.

Powered by Labrador CMS