Finansminister Trygve Slagsvold Vedum etter pressekonferanse om styrking av Forsvaret i mai 2023.

Mediestøtte

Regjeringen vil endre reglene for moms på nettaviser

– Merverdiavgiften bør ikke begrense avisenes bruk av lyd og levende bilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen sendte tirsdag ut et forslag på høring som skal gjøre det lettere for nettaviser å bruke lyd og video aktivt, uten å måtte betale merverdiavgift.

I statsbudsjettet 2023 ble merverdiavgiftsfritaket for elektroniske nyhetstjenester avviklet. Dette var i hovedsak for å hindre at TV-kanalpakker og strømmetjenester kunne selges med redusert moms.

Samtidig begrenset dette også hvor mye video- og lydinnhold en avis kunne ha og fortsatt omsettes avgiftsfritt.

– Merverdiavgiften bør ikke begrense avisenes bruk av lyd og levende bilder. Vi er opptatt av mediemangfold og vi må ha et regelverk som bidrar til bredde i tilbudet. Vi ønsker at lokalaviser i hele Norge som satser på mer bruk av lyd og levende bilder, fortsatt skal være avgiftsfrie aviser, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Lappe sammen

Forslaget følger opp anmodningsvedtaket fra Stortinget.

Grunde Almeland (V), leder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, mener forslaget om å fjerne avgiftsfritaket i utgangspunktet var dårlig og lite gjennomtenkt.

– Her forsøker bare regjeringen å lappe sammen hullene på sitt eget dårlige forslag. Det er selvfølgelig bra at regjeringen nå etter mye motstand prøver å ta et lite skritt i riktig retning, men problemet er at regjeringen allerede i høst sparket beina under en viktig ordning for å fremme innovasjon og gjøre norske mediehus i stand til å treffe yngre målgrupper, sier han til NTB.

TV 2-sjef skeptisk

I endringsforslaget heter det: «Omsetning av aviser, herunder elektroniske aviser, som inneholder en overveiende andel tekst og stillbilder, er fritatt for merverdiavgift.» Dermed kan det igjen virke som bildetunge TV 2 er skjøvet ut i skyggen.

Sjefredaktør i TV 2, Olav T. Sandnes, er kritisk til den nye endringen.

– Vi skal sette oss inn i forslaget, men det fremstår ved første blikk som en gammeldags og dårlig løsning, som ikke bygger opp under den omstillingen norske medier må gjennomføre for å engasjere nye generasjoner av nyhetslesere. Det vil være svært alvorlig for demokratiet i Norge, sier han til Kampanje.

Powered by Labrador CMS