Gjennom årene har Byavisene i Østfold kostet eierne millioner. Egenkapitalen har vært negativ og nå er de gått konkurs

Men nedleggelsen av de to avisene påvirker trolig ikke konkurrentene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Gjennom Facebook ble det tirsdag kveld kjent at Byavisa Fredrikstad og Byavisa Sarpsborg ble lagt konkurs. De redaktørene i de to gratisavisene fortalte at det nå var slutt. Til Fredriksstad Blad sier de to at da frekvensen på avisen ble endret, begynte det å gå nedover. 

– Vi merket at dette ikke ville funke da vi gikk ned til færre utgaver, fra ukesavis til cirka hver 14. dag. Da skjønte vi at vi forsvant litt ut av hverdagen for folk. Det var litt sårt, men pilene pekte jo den veien de gjorde, sier Ole Christian Foss i Byavisa Fredrikstad til FB.

De to avisene sorterte under Byavisene Østfold AS. 2016-regnskapet til selskapet er ikke registrert ennå, men 2015 og årene før dette er tung lesning. Inntektene har de siste fem årene variert noe. Fra 2012 til 2015 var 2013 svakest med 8,3 millioner kroner i omsetning, 2014 best med 11,1 millioner. 

Samtidig endte bunnlinjen etter skatt negativt hvert eneste av disse årene, med 2,1 millioner kroner i underskudd i 2012. 

I årene 2012 til 2014 var egenkapitalen negativ. I både 2013 og 2014 var den negative egenkapitalen på 2,8 millioner kroner.

Kunne løftet

– Det får stå for deres regning, sier eier Bjørn Larsen til Journalisten når vi spør ham om frekvensendringen og viser til utsagnet til Foss. – Endringen ville redusere kostnader knyttet til trykk og distribusjon vesentlig. Dersom vi hadde klart å få til løft i omsetningen ville det vært mulig å bære videre. Det har ikke slått til og konklusjonen er at vi ikke kan holde på videre. Det er aldri hyggelig, men konklusjonen er riktig. 

Larsens Content Media eier i tillegg Byavisa Drammen, Byavisa Sandefjord og Byavisa Moss. I Tønsberg solgte de avisen tilbake til gründerne tidligere i år. 

Han sier det er vanskelig å spå om disse avisenes fremtid. Men viser til at både Drammen og Moss leverer overskudd. De to avisene hadde i 2015 overskudd på henholdsvis 695.000 kroner og 282.000 kroner etter skatt. 

I Sandefjord endte 2015 i en underskudd på en halv million kroner etter skatt. 

– Men der peker pilene riktig vei, så får vi håpet at vi kan få det til i løpet av året, sier Larsen.

Påvirker neppe konkurrentene

Fredrikstad har større avismangfold enn de fleste norske aviser. Du har Amedia-eide Fredriksstad Blad, Demokraten og Dagsavisen Østfold. I tillegg til Byavisa som i går erklært oppbud. Sjefredaktør René Svendsen i Fredriksstad Blad tviler på at de vil se særlige endringer i vanene til annonsørene eller leserne som følge av avviklingen.

– Vi tror ikke det vil være merkbart for oss. Hverken redaksjonelt eller kommersielt. Byavisa har aldri vært et nyhetsmedium. Hverken på papir eller på nett. De har laget mye god journalistikk, men de har ikke utfordret på daglige nyheter, sier han og legger til: – Vi tror definitivt ikke dette vil gi oss flere abonnenter eller lesere. Kommersielt tror vi heller ikke de pengene de har hentet inn vil komme til oss. Annonsekronene kommer nok til å forsvinne med avisa, eventuelt gå til andre kanaler enn oss.

Andre kanaler leder blant andre Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen. 

Til Journalisten sier Lysholm det er ikke er overraskende at det blir stadig vanskeligere å leve av papirannonser. 

– Men jeg tror ikke denne nyheten påvirker oss veldig mye.

 

 

Powered by Labrador CMS