Klagen mot Rogalands Avis skyldes denne artikkelen som sto på trykk 23. februar i år. Faksimilie fra RA.

Politiet kaller Rogalands Avis mikrofonstativ for Odins soldater

Redaksjonen legger seg flat og beklager, men politiet opprettholder klage til Pressens Faglige Utvalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sør-Vest politidistrikt ved kommunikasjonsrådgiver Jon Dagsland mener Rogalands Avis burde tatt kontakt med politiet i forbindelse med artikkelen med tittel «Leder for Odins soldater tviler på at politiet vil gjøre noe» fra 23. februar. Der får en talsmann for den innvandringskritisk borgerforeningen Odins soldater snakke fritt om deres forhold til politiet.

Artikkelen handler om en anmeldelse mot Odins soldater. Gruppen uttaler i saken at de har en god tone med politiet og at patruljeringen i Stavanger vil fortsette. Politiet får ikke uttale seg i saken om hvorvidt dette stemmer.

Politiet mener det foreligger brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, kontroll av opplysninger, punkt 4.14, samtidig imøtegåelse og punkt 4.15, tilsvarsrett og klager derfor avisa inn til Pressens Faglige Utvalg.

7. mars publiserer imidlertid RA et intervju med politistasjonssjefen i Stavanger om samme tema, etterfulgt av et innlegg fra samme politisjef med tittelen «Hvorfor kontaktet ikke RA politiet?».

Beklager

Det opplyses i klagen at politiet dagen etter det første oppslaget tok kontakt med avisa med ønske om å få nyansere saken. Avisa reagerte imidlertid ikke før den mottok leserinnlegget. Dette var årsaken til artikkelen 7. mars.

Rogalands Avis er enige i brudd på VVP. 4.14, og skriver i en e-post til klageren at de i dette tilfellet ikke har gjort den journalistiske jobben godt nok. Avisa mener 4.14 også dekker de to andre punktene i denne saken.

Ansvarlig redaktør i RA skriver at verken han eller de involverte journalistene akter å argumentere mot klagens innhold. Avisa har tilbudt seg å publisere en beklagelse sentralt i avisa på nett og papir. Men politiet ønsker å opprettholde klagen.

Uheldig sak for politiet

Politiet begrunner avgjørelsen med at oppslaget ble stående uimotsagt såpass lenge at en del av momentet var borte da leserinnlegget og den redaksjonelle saken ble publisert, noe som var svært uheldig tatt gruppens (Odins soldater, journ.anm.) profil og virksomhet i betraktning.

«Ingen i Rogalands Avis har ringt politiet for å høre om anmeldelsen eller hva vi mener om Odins soldaters tilstedeværelse i Stavangers gater. Avisen blir dermed et mikrofonstativ for Odins soldater, som får snakke om «den gode tonen og dialogen» de har med politiet», heter det i klagen.

Klagen skal opp i PFU tirsdag, sammen med blant annet en krangel om vold mot barn.

Se alle klagesakene på neste PFU-møte.

Powered by Labrador CMS